SocGen nu intenționează să vândă BRD – surse oficiale

BRD Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

UPDATE Societe Generale nu intenționează să vândă BRD, au afirmat surse oficiale pentru Economedia.

Societe Generale ar fi notificat BNR în acest sens, că nu va vinde.

Știrea inițială 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Grupul bancar francez Societe Generale „lucrează“ cu JPMorgan pentru a explora o potențială vânzare a BRD România, arată un document consultat de Economedia. Informația a fost transmisă și de BizLawyer. Economedia a contactat Societe Generale și JPMorgan și acestea au transmis că „nu comentează” informația.

Procesul de vânzare este într-un stagiu incipient. Cu toate acestea, cel puțin trei jucători strategici și-au exprimat interes inițial în achiziția BRD, printre care pretendenți că grupul financiar belgian KBC.

BRD este a treia cea mai mare bancă românească după active, respectiv 79,5 miliarde de lei la finalul lui septembrie 2023. Banca are o rețea de 432 de unități în România.

BRD a înregistrat venituri nete din dobânzi în valoare de 2 miliarde de lei în cele nouă luni până la 30 septembrie 2023.

În luna august a anului trecut, Slawumir Krupa, noul director general al Societe Generale, a declarat că echipa sa de conducere are responsabilitatea de a „conduce o navă ușoară în ceea ce privește portofoliul nostru de activități” și se va concentra pe „crearea de valoare pe termen lung”.

„Vom consolida grupul prin conturarea unui portofoliu de activități simplificat, luând în același timp măsurile potrivite pentru a acumula capital și a crește flexibilitatea, pentru a ne îmbunătăți structural efectul de levier operațional și pentru a ne menține cel mai bun management al riscului din clasa noastră”, a spus el într-o declarație din septembrie 2023 în care a prezentat noua strategie corporativă a grupului.

Societe Generale, JPMorgan și KBC au refuzat să comenteze. BRD nu a răspuns la solicitările de comentarii.

BRD – Groupe Societe Generale are o capitalizare bursieră de 12,08 miliarde de lei, potrivit datelor de la Bursa de Valori București.

BRD a fost înființată în decembrie 1990 ca o bancă independentă, cu capital social deținut în principal de statul român, prin preluarea activelor și pasivelor creditorului local Banca de Investiții.

În martie 1999. Societe Generale a cumpărat o participație de 51% din bancă, mărindu-și participația la 58,32% în 2004. prin achiziția participației reziduale de la ardealul românesc. Societe Generale deținea 60,17% din capitalul social al BRD la sfârșitul anului 2022.

BRD Groupe Societe Generale avea următoarele filiale la sfârșitul anului 2022: firma de leasing BRD Sogelease IFN S.A. (99,98% din acțiuni), furnizorul de servicii financiare BRD Finance IFN S.A (49% din acțiuni) și BRD Asset Management SAI SA (99,98% din acțiuni), potrivit raportului anual al grupului.

Grupul controlează BRD Finance, chiar dacă deține mai puțin de jumătate din drepturile de vot, prin puterea de a guverna politicile financiare și operaționale ale entității, în temeiul diferitelor acorduri.

În ultimii ani, Societe Generale s-a retras treptat din Europa Centrală și de Est.

În 2016, banca a vândut unitatea sa croată Splitska Banka omologului maghiar Oil Bank, după cum s-a raportat.

În 2018. Societe Generale și-a vândut participația majoritară în unitatea sa bulgară Societe Generale Expressbank și Societe Generale Albania către OTP Bank și a cesionat unii dintre unitățile sale poloneze Euro Bank lu Bank Millennium.

În 2019, banca franceză a vândut Societe Generale Muntenegru către OTP Bank și subsidiara sa din Macedonia, Ohridska Banka Societe Generale, către omologul său austriac Steiermarkische Sparkasse.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.