Banca belgiană KBC analizează achiziţii inclusiv în România / Anterior au apărut informații că e interesată de BRD

KBC

KBC, cea mai mare bancă din Belgia, analizează posibile achiziţii pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, a declarat joi pentru Reuters directorul general Johan Thijs, transmite Agerpres. La începutul anului 2024, au apărut informații că KBC era una dintre băncile interesate de achiziția BRD, dar Societe Generale a transmis că nu intenționează să vândă BRD.

Banca belgiană, care este deja prezentă pe pieţele din Cehia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, analizează oportunităţi de preluare atât pe segmentul bancar cât şi pe cel de asigurări, a spus Johan Thijs.

„Cu siguranţă analizăm posibile fuziuni şi achiziţii. Dacă mâine o bancă sau alta, sau o companie de asigurări, va deveni disponibilă, cu siguranţă o vom analiza”, a declarat Johan Thijs. „Dacă ceva va deveni disponibil în România, vom fi interesaţi de asemenea”, a adăugat directorul KBC.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Thijs a spus că banca belgiană are o listă scurtă cu posibile ţinte, dar nu a dorit să ofere alte detalii.

Amintim că la începutul lui 2024 au apărut informații că grupul bancar francez Societe Generale „lucrează“ cu JPMorgan pentru a explora o potențială vânzare a BRD România, conform unui document consultat atunci de Economedia. Informația a fost transmisă și de BizLawyer. Economedia a contactat atunci Societe Generale și JPMorgan și acestea au transmis că „nu comentează” informația.

Ulterior, surse oficiale au afirmat pentru Economedia că Societe Generale nu intenționează să vândă BRD. Societe Generale ar fi notificat BNR în acest sens, că nu va vinde.

BRD era anterior a treia cea mai mare bancă românească după active, însă anul trecut a picat pe locul 4, după Banca Transilvania, BCR și CEC Bank. Banca avea active de 84 miliarde de lei la finalul primului semestru din 2024.

BRD a fost înființată în decembrie 1990 ca o bancă independentă, cu capital social deținut în principal de statul român, prin preluarea activelor și pasivelor creditorului local Banca de Investiții.

În martie 1999. Societe Generale a cumpărat o participație de 51% din bancă, mărindu-și participația la 58,32% în 2004. prin achiziția participației reziduale de la ardealul românesc. Societe Generale deținea 60,17% din capitalul social al BRD la sfârșitul anului 2022.

În ultimii ani, Societe Generale s-a retras treptat din Europa Centrală și de Est.

În 2016, banca a vândut unitatea sa croată Splitska Banka omologului maghiar Oil Bank, după cum s-a raportat.

În 2018. Societe Generale și-a vândut participația majoritară în unitatea sa bulgară Societe Generale Expressbank și Societe Generale Albania către OTP Bank și a cesionat unii dintre unitățile sale poloneze Euro Bank lu Bank Millennium.

În 2019, banca franceză a vândut Societe Generale Muntenegru către OTP Bank și subsidiara sa din Macedonia, Ohridska Banka Societe Generale, către omologul său austriac Steiermarkische Sparkasse.

Sector bancar în consolidare în Europa

Sectorul bancar din Europa traversează un fenomen de consolidare, grupul bancar spaniol BBVA intenţionând să preia rivalul mai mic Sabadell, banca germană Commerzbank se luptă pentru a nu fi preluată de grupul italian UniCredit, iar banca olandeză ING Groep analizează mai multe opţiuni de preluare în Germania, Italia şi Spania.

Directorul KBC a făcut un apel către Europa să îşi regândească reglementările din domeniul bancar, făcând aluzie la promisiunile lui Donald Trump de a relaxa reglementările în sectorul bancar american. „Un lucru bun cu privire la comportamentul lui Trump este acela că ar putea provoca instituţiile europene să îşi regândească poziţiile cu privire la Uniunea Bancară Europeană. Nu cred într-un sector care se reglementează singur în totalitate…dar pendulul a mers prea departe în cealaltă direcţie”, a spus Johan Thijs.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.