Antreprenorii care au accesat trei programe lansate la final de 2023 de Ministerul Economiei pentru finanțarea IMM-urilor reclamă o întârziere la rambursarea banilor care ar trebui să acopere 50% din creditul contractat de o firmă înscrisă pentru investițiile eligibile, arată informațiile puse la dispoziție de către aceștia pentru Economedia. Programele se numesc „microindustrializare”, „dezvoltarea activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață” și „accelerarea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii”. Fiecare prevede câte un ajutor maxim de 500.000 de lei. Antreprenori înscriși în programe au transmis către Economedia că, deși documentația a fost depusă, iar băncile partenere au transmis-o mai departe, autoritatea de management nu a efectuat rambursările aferente contractelor de finanțare. Astfel, ei trebuie în acest moment să plătească dobânzi ridicate la credite, dar se confruntă și cu posibilitatea pierderii finanțării dacă achită parțial sau total creditul bancar înainte ca statul să facă rambursarea.
- Situația rambursărilor întârziate vine în contextul în care deficitul bugetar al României a ajuns aproape de nivelul de 9% din PIB în 2024, iar Guvernul a amânat deja unele plăți, cum ar fi către furnizorii de energie sau către programul Anghel Saligny pentru a mai controla unele cheltuieli. La începutul lui 2025, și programele Femeia Antreprenor și Start-up Nation erau blocate de Ministerul Economiei, iar antreprenorii trebuiau să plătească dobânzi ridicate la credite așteptând rambursările de la stat.
La programul național de microindustrializare au aplicat un număr de 1.036 de întreprinderi în perioada de înscriere, programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii a beneficiat de 486 de aplicanți înscriși, iar la programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață s-au înscris cele mai multe firme aplicante din istoria schemei de ajutor, respectiv 2615 întreprinderi.
În 2024, Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă avea un buget alocat de 50.000.000 lei, numărul estimat de beneficiari pentru anul trecut fiind de 100. Bugetul estimat pentru implementarea măsurii în intervalul 2024 – 2027 era de 298.000.000 lei, reprezentând câte 74.500.000 lei pentru fiecare an. Numărul estimat de beneficiari pentru această perioadă era de 596, reprezentând câte 149 pentru fiecare an.
Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii avea un buget estimat pentru implementarea măsurii în intervalul 2024-2026 de 77.286.000 lei, numărul estimat de beneficiari pentru această perioadă fiind de 153.
Programul de Microindustrializare avea în 2024 un buget alocat de 50.000.000 lei, numărul estimat de beneficiari fiind de 100. Bugetul estimat pentru implementarea măsurii în intervalul 2024-2027 era de 340.000.000 lei, reprezentând 85.000.000 lei pentru fiecare an. Numărul estimat de beneficiari pentru această perioadă era de 680, reprezentând câte 170 pentru fiecare an.
Implementarea propriu-zisă a început în 2024, iar ultima informație anunțată de Minister privind beneficiarii arăta, în urmă cu un an, că bugetele aferente Programului naţional multianual de microindustrializare și Programului de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă au fost redimensionate, potrivit unui anunț publicat pe 2 februarie 2024.
113 firme se încadrau în bugetul programului de microindustrializare iar restul până la 1.036 se aflau pe lista de așteptare.
Iar pentru programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, în limita bugetului se aflau 115 IMM-uri, iar restul de până la 2.615 se aflau pe lista de așteptare.
Însă, în bugetul de stat pentru 2025, Ministerul Economiei are prevăzut credite bugetare de câte 10 milioane de lei și credite de angajament de câte 50 de milioane de lei pentru Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață și Programul național multianual de microindustrializare.
Ce acuză antreprenorii
Unii antreprenori reclamă că bugetul anului 2024 avea bani prevăzuți (credite bugetare) pentru a acoperi întregul program.
Totodată, ei acuză statul că a întârziat plata proiectelor pentru a închide anul bugetar 2024 cu un deficit mai mic.
„În cadrul programelor gestionate de Ministerul Economiei pentru microindustrializare, comerț și accelerare, bugetul pentru anul 2024 includea credite bugetare menite să acopere plățile necesare beneficiarilor care și-au finalizat proiectele în termen. Cu toate acestea, deși documentațiile au fost depuse, iar băncile le-au transmis mai departe, autoritatea de management nu a efectuat rambursările aferente contractelor de finanțare. Astfel, companiile care au implementat proiectele au rămas cu credite bancare semnificative, fără posibilitatea de a le achita din principal, ci doar dobânzile, în așteptarea unor fonduri care nu au mai fost alocate. Cu alte cuvinte finanțatorul a procrastinat plata proiectelor tocmai pentru a închide anul 2024 cu posibil un deficit mai mic, că altfel nu există explicație de ce nu au procesat plățile la proiecte în regulă, finalizate și pentru care existau credite bugetare aferente anului 2024”, spune un cititor Economedia care a sesizat această problemă.
De asemenea, unii antreprenori se confruntă cu posibilitatea pierderii fondurilor nerambursabile dacă achită parțial sau total creditul obținut de la băncile partenere înainte ca statul să efectueze rambursarea.
„Conform discuțiilor cu băncile partenere, ele au subliniat clar că achitarea creditului parțial sau total înainte ca statul român să vină să facă ce și-a asumat prin contractul de finanțare, adică să acopere 50% din principal, poate conduce la pierderea fondurilor pentru întreaga sumă, sau în cel mai bun caz decontarea AFN (Ajutorului Nerambursabil) doar pentru suma rămasă din credit. Deci, cu alte cuvinte, statul ne-a lăsat pe dinafară pe 2025, noi rămânem cu credite, pe care n-avem voie decât să platim dobânda, dar nimic din principal.
Înțelegem că este o perioadă dificilă pentru situația bugetului României, deși nu mediul antreprenorial a generat această situație, ci mai degrabă cheltuileile nechibzuite ale statului și înțelegem că trebuie economii, dar de ce se fac economii pe contracte semnate?”, arată unul dintre antreprenorii care ne-au contactat.
Acesta mai arată că sunt afectate aproximativ 600 de firme care au accesat fonduri și sunt în diverse stadii de implementare cu proiectele.
Un alt antreprenor care așteaptă banii de la stat prin Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor și serviciilor de piață reclamă faptul că nu a întâlnit cazuri în care Ministerul Economiei să fi făcut o astfel de rambursare prin program.
El de asemenea se confruntă cu situația în care nu poate plăti decât dobânzile lunare la credit până când statul va rambursa finanțarea.
„În 2024, programul prevedea fonduri suficiente pentru a acoperi plățile beneficiarilor care au implementat proiectele. Cu toate acestea, Ministerul Economiei nu a procesat plățile, iar sumele nefolosite au fost pierdute”, mai arată acesta.
Economedia.ro a transmis o solicitare de informații Ministerului Economiei, dar nu a primit un răspuns până la ora publicării acestui material.
Finanțare de la stat pentru micii antreprenori, blocată
La începutul lui 2025, și programele Femeia Antreprenor și Start-up Nation erau blocate de Ministerul Economiei, cu toate că au fost lansate anul trecut și au apucat să treacă de câteva din stadiile incipiente.
Reamintim că Economedia.ro a scris în 2024 că antreprenorii care au aplicat la programul Start-up Nation ediția 2022 așteptau, în unele cazuri, mai bine de un an banii pentru firmele nou înființate, în condițiile în care au fost obligați să ia credite-punte pentru desfășurarea afacerii până la decontarea sumelor și pentru care trebuie să plătească dobânzi de până la 1.600 de lei pe lună plus costurile de garantare.
În decembrie, Guvernul anunța că alocă din fondul de rezervă încă 100 de milioane de lei pentru a acoperi plata dosarelor de decont care au primit acord până la data de 1 iunie 2024, prin Programul „Start-up Nation ROMANIA” ediția 2022, însă banii nu erau suficienți pentru mai bine de 2.000 de aplicanți.
În bugetul pentru 2025, Ministerul Economiei are pevăzute credite bugetare de 315 milioane de lei pentru Startup Nation, ediția a 3-a (2022). Tot la ediția trecută a SUN figurează și credite de angajament de 213 milioane de lei, care pot fi transformate în bani pentru plăți prin rectificare bugetară, în a doua jumătate a anului 2025.
Noul program Startup Nation, ediția a 4-a, care a fost început în 2024, are prevăzute în 2025 credite de angajament de 346,7 milioane lei și credite bugetare în aceeași sumă.