Analiză Storia: Numărul de tranzacții imobiliare din București a scăzut / Județele mari din România susțin activitatea

București, Capital României, Tranzacții pe piața imobiliară Sursa: Calea Europeană

Județele Timiș, Cluj și Constanța susțin activitatea din piața imobiliară, în ciuda scăderii din Capitală, conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și Institutul Național de Statistică (INS), potrivit analizei Storia, platformă de imobiliare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

La nivel național au avut loc peste 12 mii de tranzacții în luna aprilie, ceea ce reprezintă o scădere față de luna aprilie a anului trecut. Scăderea a fost determinată în special de piața din București, acolo unde au avut loc aproape 3.400 de tranzacții, fiind în scădere.

În principalele județe ale țării, scăderile au fost în general mai mici comparativ cu media națională, cum ar fi în Cluj, Constanța și Ilfov, toate cu peste 700 de tranzacții. În plus, în județul Timiș, numărul de tranzacții a crescut cu 2%, la aproape 900 de tranzacții.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Piața imobiliară în perioada februarie-aprilie 2025

Au avut loc la nivel național aproape 41.000 de tranzacții în această perioadă, fiind în scădere cu aceeași perioadă a anului 2024.

În plus, în acest caz, cele trei județe de top mai sus menționate au înregistrat creșteri pe linie de la aproape 24% pentru Constanța, la aproape 1% pentru Timiș (2.700 de tranzacții), cu o creștere cu peste 12% raportată și pentru Cluj (aproape 2.800 de tranzacții).

București a raportat o scădere mai mare comparativ cu media națională, întrucât aici au avut loc 12.000 de tranzacții, cu circa 10% mai puține decât în perioada similară a anului trecut. 

Piața imobiliară în primele 4 luni ale anului

La nivelul primelor patru luni ale anului, ANCPI a raportat peste 49.000 de tranzacții, fiind în scădere față de primele patru luni ale anului trecut. Una dintre principalele explicații pentru această scădere este evoluția din Capitală, acolo unde au avut loc aproape 15.000 de tranzacții, cu aproape 12% sub cele de anul trecut. 

 

Prima scădere lunară în 2025 pentru ipotecile active

Luna aprilie a devenit prima lună calendaristică a acestui an în care numărul de ipoteci active este în scădere comparativ cu luna similară a anului trecut. Datele arată că această scădere vine în special pe fondul unei scăderi cu 20% a ipotecilor active din București, la puțin peste 2.000. În schimb, datele arată creșteri procentuale din două cifre în Ilfov, Timiș și Cluj, în timp ce o scădere mai mare decât în Capitală s-a înregistrat doar în Constanța. 

Dacă luăm în calcul precedentele trei luni, atunci numărul de ipoteci active este în creștere cu 6%, la peste 24.000, comparativ cu perioada februarie-aprilie 2024. În plus, cu excepții notabile în Constanța și Iași, toate celelalte piețe de top sunt în creștere la acest indicator, inclusiv Capitala. Astfel, în Ilfov există cu 50% mai multe ipoteci active, iar în Timiș și Cluj creșterile sunt cu 14% și, respectiv, 30%. 

La nivelul primelor patru luni ale anului, cele aproape 30.000 de ipoteci active simbolizează o creștere cu 7,5% comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2024. În această primă parte a anului, numărul de ipoteci active din București a fost de aproape 9.200, în creștere cu 4%, în timp ce patru județe de top au raportat creșteri cu două cifre. Este vorba despre Ilfov, Cluj și Timiș.

Ca de obicei, este important de menționat că numărul de ipoteci active pe care îl raportează ANCPI în fiecare lună include și creditele ipotecare de refinanțare. ANCPI nu oferă o statistică separată pentru acestea din urmă, însă în prezent numeroase persoane aleg să-și refinanțeze creditele ipotecare pentru a beneficia de o perioadă de 3-5 ani de dobândă fixă. 

Autorizațiile de construire în martie 2025

Astfel, în a treia lună a anului au fost emise aproape 3.100 de autorizații de construire la nivel național, în creștere față de martie 2024. La fel ca în luna februarie, creșterea la nivel național este generată de o creștere a autorizațiilor acordate în mediul urban. În schimb, autorizațiile din mediul rural au stagnat la aproximativ 2.100., potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Suprafața autorizată a crescut la 712.000 de metri pătrați utili, însă de data aceasta creșterea provine din mediul rural. În schimb, în mediul urban, au fost autorizate locuințe cu o suprafață totală de 336.000 de metri pătrați, fiind în scădere.

Cu o singură excepție, toți indicatorii sunt în creștere la nivelul primelor trei luni ale anului. 

Pe de altă parte, suprafața autorizată a înregistrat o scădere în mediul urban, însă la nivel național există o creștere, ca urmare a creșterii din mediul rural.

La nivelul primelor trei luni ale anului, autorizațiile de construire corespund unui număr de peste 16 mii de locuințe autorizate, mai multe decât în perioada similară a anului trecut. 

Dintre acestea, peste 1.000 de locuințe au fost autorizate în București, în timp ce în Ilfov au fost autorizate peste 2.000 de locuințe. Alte județe cu peste 1.000 de locuințe autorizate sunt Iași și Constanța,  în timp ce Timiș este foarte aproape de acest prag cu 995 de locuințe autorizate.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.