România are cea mai mare economie subterană ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană, arată o analiză realizată de Visual Capitalist.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Economia subterană a României se ridică la 13,1%, respectiv 46 de miliarde de dolari, la valoarea Produsului Intern Brut din 2023.
Același procent îl avea și Rusia.
Următoarea țară din UE era Grecia, cu o economie subterană de 12% din PIB, respectiv de 29,2 miliarde de dolari, urmată de Bulgaria cu 10,5% din PIB, adică 10,8 miliarde de dolari. Top 5 este completat de Polonia, cu 9,7% din PIB, respectiv 78,5% din PIB, și de Croația, cu 9,3% din PIB, respectiv 7,8 miliarde de dolari.
Ce este economia subterană?
Pentru început, economia subterană include activități nedeclarate sau neimpozitate, ceea ce face dificilă monitorizarea acestora de către autorități.
Aceasta include întreprinderile ilegale, traficul de droguri, vânzătorii ambulanți sau tranzacțiile în numerar efectuate neoficial. Deși măsurarea economiei informale este greu de cuantificat, aceasta a scăzut de la 17,7% din PIB-ul mondial în 2000 la 11,8% în 2023.
Economia subterană mondială generează venituri de mii de miliarde de euro în fiecare an, datorită activității infracționale și altor tranzacții nedeclarate, explică Visual Capitalist.
În țările cu venituri mici, activitatea paralelă reprezintă o parte mai mare din PIB, cu o cotă estimată la 42,4%. În comparație, această pondere scade la 5,9% din PIB în țările bogate, Emiratele Arabe Unite înregistrând cea mai mică pondere globală.