Guvernul columbian a depus cererea de aderare la o bancă de dezvoltare cu sediul în China, un alt semn al îndepărtării Americii Latine de Statele Unite, în contextul în care reducerile ajutorului extern, barierele comerciale și măsurile restrictive împotriva imigrației impuse de administrația Trump determină mulți lideri din regiune să caute relații mai strânse cu rivalul geopolitic al Washingtonului, transmite Associated Press.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Președintele columbian Gustavo Petro a încheiat săptămâna aceasta o vizită în China cu o oprire la Shanghai, unde s-a întâlnit cu fosta președintă braziliană Dilma Rousseff, șefa de la Noua Bancă de Dezvoltare.
Instituția multilaterală de creditare a fost înființată în urmă cu un deceniu ca un proiect al Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud – așa-numitele țări BRICS cu piețe în curs de dezvoltare – ca o contrapondere la instituțiile dominate de SUA, precum Banca Mondială și Banca Interamericană de Dezvoltare.
Până în prezent, Noua Bancă de Dezvoltare a aprobat împrumuturi pentru 122 de proiecte de infrastructură în valoare totală de peste 40 de miliarde de dolari în domenii precum transportul, salubritatea și energia curată, potrivit lui Rousseff.
Petro a declarat că Bogota se angajează să achiziționeze acțiuni în valoare de 512 milioane de dolari în bancă. El a spus că este deosebit de încântat de posibilitatea de a obține sprijinul Noii Bănci de Dezvoltare pentru un canal sau o cale ferată de 120 de kilometri (75 de mile) care să lege coastele Atlanticului și Oceanului Pacific ale Columbiei, care, potrivit lui, ar poziționa țara în „inima” comerțului dintre America de Sud și Asia.
Reacții și poziții politice
Însă rolul tradițional al Columbiei ca aliat ferm al SUA și gardian în războiul împotriva drogurilor va stârni probabil reacții negative la Washington.
Departamentul de Stat al SUA a transmis că se va „opune cu fermitate” finanțării proiectelor legate de inițiativa chineză „Belt and Road” în America Latină. Petro a aderat la inițiativă în cadrul unui summit cu alți lideri de stânga din Brazilia și China.
Petro a declarat că nu se va lăsa descurajat de presiunile SUA și a reafirmat că țara sa dorește să rămână neutră într-o nouă eră de dispute geopolitice.
„Am luat această decizie în mod liber”, a declarat Petro reporterilor din Shanghai. „Putem discuta față în față cu Statele Unite, dar și cu China”, a adăugat el.