Parlamentul sloven a început vineri o procedură oficială pentru introducerea în Constituţia ţării a dreptului de a utiliza numerar, transmite EFE, citată de Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Slovenia a fost primul stat european fost-comunist care a adoptat euro de la 1 ianuarie 2007.
Decizia a fost susţinută de 61 de deputaţi, majoritatea necesară de două treimi, pe baza unei iniţiative depuse în 2023 de peste 56.000 de cetăţeni. Deputaţii au susţinut, de asemenea, proiectul propus de modificare a Constituţiei, elaborat de Comisia Constituţională şi un grup de experţi.
Proiectul prevede: “în Slovenia, utilizarea numerarului ca mijloc de plată este garantată prin lege. Orice persoană are dreptul de a folosi numerar în tranzacţiile legale. Dreptul de a efectua tranzacţii cu numerar este, de asemenea, garantat prin lege în bănci”.
Conform planificării, în cadrul procedurii care a început vineri, Comisia Constituţională va îmbunătăţi textul care urmează să fie încorporat în Constituţie, iar Parlamentul va solicita avizul Băncii Centrale Europene (BCE), aşa cum a procedat anul trecut atunci când a examinat iniţiativa.
Guvernul a avertizat că amendamentul, precum şi orice reglementări legale ulterioare pe această temă, trebuie să fie conforme cu legislaţia Uniunii Europene pentru a elimina riscul unor proceduri judiciare împotriva Sloveniei.
Toate partidele s-au pronunțat în favoarea votului, însă acesta reflectă disensiunile din cadrul Mișcării pentru Libertate, aflată la putere, nouă dintre cei 39 de deputați ai acesteia votând împotrivă. Au existat șapte abțineri și 13 deputați nu au votat, notează The Slovenia Times.
Inițiativa provine dintr-o petiție depusă în noiembrie 2023 de Povezani smo (Suntem conectați), o inițiativă civilă slab grupată care urmărește garantarea numerarului ca mijloc legal de plată, indiferent de posibila introducere viitoare a monedei digitale.
Propunerea sa inițială a fost ușor reformulată de Comisia Constituțională, un organism parlamentar de lucru, la recomandarea experților și a contribuției Băncii Centrale Europene.
În timpul dezbaterii, deputații au subliniat avantajele numerarului, cum ar fi libertatea, autonomia, confidențialitatea, securitatea și fiabilitatea în situații de urgență.
Aceștia au menționat că protejează împotriva abuzurilor și a supravegherii nedorite, oferind în același timp un mijloc de plată pentru cei cu posibilități limitate de plată electronică, inclusiv persoanele în vârstă și grupurile marginalizate.
În ciuda recunoașterii unor dezavantaje, cum ar fi faptul că facilitează spălarea banilor și evaziunea fiscală, deputații au concluzionat că beneficiile depășesc aceste preocupări, sugerând că problemele ar trebui abordate prin mecanisme de supraveghere mai degrabă decât prin restricționarea drepturilor fundamentale.
Votul înseamnă că parlamentul va examina acum toate aspectele juridice în timpul pregătirii legii constituționale finale, Comisia constituțională urmând să perfecționeze textul cu sprijinul experților.
Totuși, succesul nu este deloc sigur. Amendamentele constituționale necesită mult timp pentru a fi procesate în parlament și, având în vedere că peste mai puțin de un an vor avea loc alegeri generale, există riscul ca legea să nu fie adoptată înainte de încheierea mandatului acestui parlament.