Lucrătorii străini din Bulgaria sunt angajați cel mai frecvent în turism, construcții și transport. Acest lucru a fost remarcat de Atanas Katsarchev, economist șef la Confederația Muncii “Podkrepa”, în timpul unui interviu acordat Radioului Național Bulgar (BNR). Potrivit acestuia, acestea sunt principalele domenii în care forța de muncă străină este absorbită în prezent.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Katsarchev a subliniat, de asemenea, că asistența medicală ar putea deveni un alt sector spre care străinii încep să graviteze, în mare parte din cauza deficitului cronic de personal medical din țară, transmite Novinite. Cu toate acestea, el a subliniat incertitudinea cu privire la modul în care ar putea avea loc o astfel de schimbare. „În Europa de Vest, mulți lucrători străini sunt angajați ca asistenți medicali sau medici, dar cerințele de acolo sunt complet diferite”, a adăugat el, sugerând că obstacolele structurale și de reglementare ar putea complica o evoluție similară în Bulgaria.
În prezent, legislația muncii din Bulgaria permite companiilor mari să angajeze până la 20% lucrători străini, în timp ce întreprinderile mici și mijlocii pot ajunge până la 35%. Katsarchev a subliniat acest cadru, dar a avertizat că modul în care guvernul face presiuni în prezent pentru includerea forței de muncă străine este lipsit de cercetare sau planificare adecvată. „Nu există nicio analiză”, a subliniat el.
El a mai precizat că, deși ocuparea sezonieră a forței de muncă ar putea justifica nevoia de lucrători străini, abordarea ar trebui să fie mai concentrată. „Sectoarele care au cu adevărat nevoie de acest tip de forță de muncă trebuie să fie clar definite”, a spus el. În opinia sa, provocările fundamentale legate de angajări – atât străine, cât și locale – provin din două probleme persistente: salariile mici și condițiile de muncă precare. Fără abordarea acestor probleme, a sugerat el, orice discuție privind rolul forței de muncă străine ar rămâne incompletă.