Cifra de afaceri în industria auto din România a crescut de aproape zece ori în 20 de ani, de la 3,8 miliarde de euro în 2005 la 35 de miliarde de euro în prezent, a declarat luni Adrian Sandu, secretarul general al Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), la o conferință de specialitate, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„În industria auto din România, am crescut cifra de afaceri de la 3,8 miliarde de euro în 2005 la circa 35 de miliarde de euro, deci de aproape zece ori în 20 de ani. Cât privește producția de autovehicule, în ’89 se produceau circa 144.000 de vehicule. Anul trecut s-au produs 560.000 de vehicule în România. Exportul din ’89 aproape că nu exista. Doar vreo 4.000-5.000 până la 10.000 de automobile Dacia ajungeau prin China, Brazilia sau nordul Africii. Acum, 92% din producția de autovehicule se exportă. Și nu am amintit de exportul de componente auto. Nu există mașină fabricată în Europa care să n-aibă cel puțin o componentă fabricată în România”, a spus secretarul general al ACAROM.
Obiective și perspective
Acesta a mai afirmat că ținta pentru 2035 este ca România să aibă 100% vehicule noi în piață, cu zero emisii de carbon, ceea ce înseamnă că industria auto se îndreaptă către o transformare majoră. „Dar și ceilalți actori trebuie să contribuie la această transformare, trebuie să sprijine și trebuie să mențină pasul. Și aici mă refer la autoritățile europene, naționale, la companiile din energie”, a explicat Adrian Sandu.
Acesta consideră că pentru dezvoltarea industriei automotive din România și a industriei în general nu trebuie afectate locurile de muncă și climatul investițional, „astfel încât să dăm încredere investitorilor că în România se poate face și mai bine în viitor”. Reprezentantul ACAROM a mai spus că, totodată, trebuie atrase cât mai multe investiții pentru a crește competitivitatea României.
Ziarul Financiar a organizat luni o nouă conferință dedicată reindustrializării României, cu titlul: „Ce mai producem în țară?”.