Antreprenorii au la dispoziție în această vară peste 1,5 miliarde euro granturi pentru investiții în mai multe sectoare cheie ale economiei, arată o analiză REI, grup de companii specializate în atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat. Potrivit analizei, oamenii de afaceri care dețin microîntreprinderi cu activitate în județele Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Galați sau Mureș au la dispoziție peste 200 milioane euro alocate prin programul Tranziție Justă în această vară, transmite News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Antreprenorii au la dispoziție în această vară peste 1,5 miliarde euro granturi pentru investiții în mai multe sectoare cheie ale economiei – vizate de oportunitatea de a realiza noi investiții fiind atât companiile la început de drum (start-up), microîntreprinderile, IMM-urile, dar și întreprinderile mari”, arată o analiză REI, grup de companii specializate în atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat.
Astfel, oamenii de afaceri care dețin microîntreprinderi cu activitate în județele Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Galați sau Mureș au la dispoziție peste 200 milioane euro alocate prin programul Tranziție Justă în această vară.
Potrivit datelor analizate de REI, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) urmează să deschidă sesiunea de depunere a proiectelor pe 1 iulie, pentru o perioadă de 60 de zile, unde microîntreprinderile pot accesa până la 300.000 euro pentru a-și dezvolta afacerile în cele șase județe.
„Avem în față o oportunitate uriașă pentru antreprenorii care dețin companii mici în cele șase județe eligibile – Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Galați sau Mureș. Apelul destinat microîntreprinderilor, din programul Tranziție Justă, se va derula în perioada 1 iulie – 1 septembrie și oferă posibilitatea antreprenorilor să investească în dezvoltarea afacerilor pe care le dețin, prin construcția de noi spații de producție/servicii, modernizarea sau extinderea acestora sau dotarea cu echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice ș.a.”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.
Obiectivul Programului Tranziție Justă (PTJ) este de a permite sprijinirea celor șase județe spre o diversificare economică durabilă din punct de vedere al mediului, prin generarea de locuri de muncă sigure și pe un orizont crescut de timp.
Antreprenorii pot realiza investiții și în active necorporale – de tipul brevetelor, licențelor, al mărcilor comerciale sau programe informatice aferente investiției propuse, activități de organizare evenimente, cursuri de formare profesională, activități de consultanță, de proiectare, cercetare-dezvoltare-inovare, cheltuieli cu certificarea sau activități de informare și publicitate.
Valoarea finanțării nerambursabile trebuie să se încadreze în limitele minime și maxime, respectiv de cel puțin 50.000 euro, dar nu mai mult de 300.000 euro pe proiect de investiții.
Alocări pe județe și alte programe de finanțare
Din totalul celor peste 200 milioane euro alocați pe această schemă, cel mai mare sprijin este oferit județului Gorj (peste 49 milioane euro), urmat de județul Hunedoara – atât investiții în regiune, cât și dedicate afacerilor din Valea Jiului (peste 48 milioane euro) și de județul Dolj (peste 36 milioane euro). Topul alocărilor este continuat de județele Prahova (circa 28 milioane euro), Galați (peste 22 milioane euro) și Mureș (22 milioane euro).
Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă (AM PTJ) a publicat pe parcursul lunii aprilie Ghidul Solicitantului pentru Intervenții care sprijină Dezvoltarea Întreprinderilor și a Antreprenoriatului. Procesarea cărnii, a produselor lactate, producția de pâine, patiserie, construirea/dotarea unor clinici medicale, construirea de structuri de cazare, de agrement sunt doar câteva exemple de activități finanțabile.
„Pentru a obține finanțarea dorită, aplicanții trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor – cu cel mult 9 angajați la nivelul grupului de companii pe care le dețin și afaceri anuale sau active totale de până la 2 milioane euro, să dețină o societate comercială înființată cel târziu la data de 31 decembrie 2023, iar afacerile să fi depășit pragul de 100.000 euro pe parcursul anului trecut, deoarece se punctează să soliciți dublul cifrei de afaceri. Totodată, aplicantul trebuie să fi înregistrat profit din exploatare în 2024 și va trebui să își ia angajamentul că va crea cel puțin un loc de muncă ce va trebui menținut pe perioada de durabilitate a proiectului – minimum 3 ani. Recomandăm tuturor antreprenorilor să analizeze cu atenție acest program, este una dintre schemele cu alocare generoasă în această vară, iar proiectele trebuie pregătite riguros, alături de un consultant profesionist, întrucât documentația este complexă”, a adăugat Roxana Mircea.
Echipa REI Grup a depus zeci de proiecte prin Programul Tranziție Justă – ediția 2023-2024, unde aplicanții au solicitat sprijin pentru finanțarea unor investiții de anvergură, în cele șase județe eligibile. Sprijinul financiar al ediției precedente a fost cuprins între 200.000 euro și 8,4 milioane de euro, iar alocarea totală a depășit 1 miliard euro.
Pe lângă programul Tranziție Justă, destinat microîntreprinderilor din județele Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Galați sau Mureș, antreprenorii au la dispoziție vara aceasta numeroase programe de finanțare destinate investițiilor cu sprijin nerambursabil, printre acestea numărându-se scheme pentru creșterea eficienței energetice, investiții în inovație și tehnologie, agricultură sau domeniul hotelier și nu numai.
- Fondul pentru Modernizare – 2 apeluri, cu alocare totală de peste 450 milioane euro
Joi, 22 mai, Ministerul Energiei a anunțat deschiderea sesiunii prin programul destinat creșterii eficienței energetice, ce dispune de un buget de 310 milioane euro fonduri nerambursabile pentru companiile prezente la nivel local care vor să producă energie pentru propriul consum. Acesta este cel de-al doilea apel de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în capacități regenerabile de producție a energiei pentru autoconsum, cu finanțare din Fondul pentru Modernizare.
Bugetul total al apelului depășește 310 milioane euro și este împărțit astfel: aproximativ 151 milioane euro pentru centrale solare sub 5 MW, aproape 118 milioane euro pentru capacități solare peste 5 MW, 25 milioane euro pentru hidro și 16,7 milioane euro pentru eolian.
Valoarea maximă care poate fi acordată per întreprindere este de 20 milioane euro, sub formă de rambursare a cheltuielilor eligibile.
Sesiunea de finanțare va fi deschisă între 22 mai și 22 august, iar proiectele se depun prin platforma MySMIS2021.
Valoarea maximă a finanțării este de 20 milioane euro per întreprindere, pe proiect de investiții.
Un al doilea program destinat producției de energie pentru autoconsum va fi lansat de Ministerul Agriculturii în următoarele luni, cu o alocare de 150 milioane euro, strict pentru întreprinderi din domeniul agriculturii și procesării produselor agricole.
- EU ETS – Eficiență energetică în instalații industriale
Un alt program de finanțare este cel dedicat eficienței energetice în instalații industriale (industria oțelului, cimentului, petrolului, gazelor naturale etc.), unde autoritate contractantă este tot Ministerul Energiei.
Beneficiari eligibili sunt societăți și regii autonome care fac dovada intrării sub incidența schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU-ETS).
Finanțarea este de maximum 30 milioane euro per proiect, iar alocarea de 150 milioane euro (2025).
- Horizon Europe – 300 milioane euro pentru investiții în inovație și tehnologie
Companiile care au statut de IMM pot aplica pentru finanțarea unor proiecte de investiții în domeniul tehnologic, cu sume cuprinse între 10 milioane euro și maximum 30 milioane euro.
Programul Horizon Europe a fost lansat la finalul anului trecut și în România și beneficiază de un buget de 300 milioane euro pentru investiții în:
- Tehnologii digitale și inovații tehnologice: domeniul semiconductorilor, AI, tehnologii cuantice, robotică etc.;
- Tehnologii net-zero: tehnologii solare, eoliene onshore și regenerabile offshore, acumulare și stocare a energiei, pompe de căldură, combustibil alternativ, tehnologii ale economiei circulare ș.a.;
- Biotehnologii – inclusiv ADN/ARN, inginerie de celule, bioinformatică și nanobiotehnologie.
Perioada de depunere se realizează pe tot parcursul anului 2025, dar până cel târziu pe 16.12.2025, ora 17:00.
-
PR Sud-Est – Investiții pentru inovarea și creșterea competitivității IMM: are o alocare de 87 milioane euro. Investiții eligibile: HoReCa din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Buzău sau Vrancea. Beneficiari eligibili sunt: IMM-uri (microîntreprinderi din urban, întreprinderi mici și mijlocii din urban și rural).
-
DR 16 – Investiții în sectorul de legume și/sau cartofi. Alocarea este de 151 milioane euro. Finanțarea e de maximum 2 milioane euro / proiect. Solicitanți eligibili: fermieri, cu excepția persoanelor fizice etc.
-
DR 23 – Investiții în domeniul panificației, produse agricole, procesare, cu o alocare de 150 milioane euro. Finanțarea e de maximum 10 milioane euro / proiect. Solicitanți eligibili: IMM-uri, întreprinderi mari.
-
Start-up Nation 2025. Aproximativ 12.000 locuri mai sunt disponibile astăzi la cursurile de antreprenoriat destinate viitorilor antreprenori, tineri cu vârste cuprinse între 18-30 ani, care vor putea solicita granturi de maximum 50.000 euro.
Din totalul de 446 milioane euro cât a avut alocare programul la deschidere, aproximativ 200 milioane euro ar mai fi disponibili, mai arată estimările REI.
„Programul Start-up Nation 2025 a fost împărțit în două subprograme – unul dedicat tinerilor sub 30 de ani și cel de-al doilea – pentru persoanele cu vârste între 30 și 35 de ani sau pentru persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă, alocarea totală a programului fiind de 446 milioane euro. Condiția pentru înscriere a fost ca tinerii antreprenori care își doresc să acceseze fondurile puse la dispoziție de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului să urmeze 40 de ore de cursuri antreprenoriale oferite de firme specializate, ce vor fi decontate de stat. Doar după absolvirea cursurilor obligatorii solicitanții își vor putea înscrie proiectul la finanțare. Start-up Nation presupune o cofinanțare de minimum 12.500 euro și crearea a două locuri de muncă ce trebuie menținute pe durata a trei ani”, a mai precizat Roxana Mircea.
REI Finance Advisors S.R.L., REI International Consulting S.R.L. și Touched Marketing S.R.L., parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de investiții atât prin fonduri europene nerambursabile. Echipa REI numără în prezent peste 80 de consultanți specializați, în 8 birouri la nivel național, cu experiență în domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau internațional.
REI a atras finanțări pentru peste 1.500 de clienți la nivel național, cu peste 1.