Euro ar putea deveni alternativa la dolar, afirmă Christine Lagarde / Șefa BCE a spus ce schimbări trebuie făcute pentru ca acest lucru să se întâmple

christine lagarde, sefa bce, tine un discurs Sursa foto: Eibner-Pressefoto / Florian Wiegand / imago stock&people / Profimedia

Euro ar putea deveni o alternativă viabilă la dolar, aducând beneficii imense blocului format din 20 de țări care folosesc moneda unică, dacă guvernele ar reuși să consolideze arhitectura financiară și de securitate a blocului, a declarat președinta BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Neliniștiți de politica economică instabilă a SUA, investitorii globali și-au redus expunerea la activele în dolari în ultimele luni, dar mulți au optat pentru aur, neavând o alternativă directă. De fapt, rolul global al euro este stagnant de zeci de ani, deoarece instituțiile financiare ale Uniunii Europene rămân neterminate, iar guvernele au arătat puțin interes pentru o mai mare integrare.

„Schimbările în curs creează oportunitatea pentru un «moment global al euro»”, a declarat Lagarde într-o conferință la Berlin. „Euro nu va câștiga influență în mod automat – va trebui să o câștige”, a adăugat ea.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Pentru aceasta, Europa are nevoie de o piață de capital mai profundă și mai lichidă, trebuie să-și consolideze bazele juridice și să-și susțină angajamentul față de comerțul liber, cu capacități de securitate, a susținut Christine Lagarde.

Rolul euro în context geopolitic

Rolul dolarului este în declin de ani de zile și reprezintă în prezent 58% din rezervele internaționale, cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, dar încă mult peste cota de 20% a euro.

Orice rol sporit al euro trebuie să coincidă cu o putere militară mai mare, care să poată susține parteneriatele, a afirmat Lagarde.

„Acest lucru se datorează faptului că investitorii – și în special investitorii oficiali – caută, de asemenea, asigurări geopolitice sub o altă formă: ei investesc în activele regiunilor care sunt parteneri de securitate fiabili și care pot onora alianțele cu putere reală”, a declarat Lagarde în cadrul unei conferințe la Hertie School.

Europa ar trebui, de asemenea, să facă din euro moneda preferată pentru întreprinderile care facturează comerțul internațional, a afirmat ea. Acest lucru ar putea fi susținut prin încheierea de noi acorduri comerciale, îmbunătățirea plăților transfrontaliere și acorduri de lichiditate cu BCE.

Reformarea economiei interne ar putea fi însă mai urgentă, a afirmat Lagarde. Piața de capital din zona euro este încă fragmentată, ineficientă și lipsită de active sigure cu adevărat lichide și larg disponibile, către care investitorii să se poată orienta, a afirmat ea.

„Logica economică ne spune că bunurile publice trebuie finanțate în comun. Iar această finanțare comună ar putea constitui baza pentru ca Europa să își mărească treptat oferta de active sigure”, a explicat reprezentanta BCE.

Împrumuturile comune au fost un tabu pentru unii membri cheie ai zonei euro, în special Germania, care se teme că proprii contribuabili ar putea ajunge să plătească pentru iresponsabilitatea fiscală a altora. Dacă Europa ar reuși, beneficiile ar fi mari, a afirmat Lagarde. Afluxul de investiții ar permite actorilor interni să împrumute la costuri mai mici, ar izola blocul de fluctuațiile cursului de schimb și l-ar proteja împotriva sancțiunilor internaționale.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.