Economia rusă se confruntă cu riscul “hipotermiei”, susține ministrul Economiei din Rusia

economie razboi bani Foto: Dreamstime

Ministrul Economiei din Rusia, Maxim Reshetnikov, a cerut luni Băncii Centrale să ţină cont de încetinirea inflaţiei la reuniunea de politică monetară de săptămâna viitoare, avertizând că economia rusă arată semne de “hipotermie”, transmite agenția de știri Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Pe fondul inflaţiei ridicate, Banca Centrală a Rusiei menţine din octombrie rata dobânzii la 21%, ceea ce afectează investiţiile, într-un moment în care impactul economic al majorării cheltuielilor din domeniul militar începe să se atenueze, transmite Agerpres.

În martie, preşedintele Vladimir Putin a cerut oficialilor să nu îngheţe economia rusă ca într-o “cameră de crioterapie”, cu o politică monetară rigidă.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Putin a vorbit cu lideri de afaceri din Rusia, mulţi dintre ei opunându-se politicii Băncii Centrale deoarece ar afecta economia şi investiţiile. El a atras atenţia că ar trebui evitată o răcire excesivă a economiei.

Mulţi analişti au interpretat declaraţiile ca o solicitare de a începe relaxarea politicii monetare.

Reshetnikov, vorbind în Camera Inferioară a Parlamentului Rusiei, a spus că în ultimele săptămâni inflaţia s-a redus. “Ne aşteptăm ca datele din mai să consolideze această tendinţă şi, desigur, ne aşteptăm ca la reuniunea din 6 iunie Banca Centrală a Rusiei să ţină cont de aceste evoluţii în luarea deciziilor, deoarece vedem de asemenea riscul unei hipotermii economice în actualul regim”, a avertizat ministrul Economiei.

Instituţia se aşteaptă în acest an la o inflaţie de 7,6%, o estimare pe care Reshetnikov a descris-o ca fiind “realistă”.

Conform unui document al Căilor Ferate consultat de Reuters, exportatorii majori ai Rusiei, inclusiv Rusal şi Gazpromneft, au redus volumele planificate de materii prime, cum ar fi metalele şi produsele petroliere, pe care le trimit pe calea ferată, cel mai recent indiciu al cererii reduse, în condiţiile încetinirii economiei ţării.

Monopolul feroviar deţinut de stat intenţionează să-şi reducă, anul acesta, cheltuielile cu încă 32,5 miliarde de ruble (408 milioane de dolari), sau aproximativ 3,5%, la 858,4 miliarde de ruble, în urma revizuirii datelor privind transportul cargo, se arată în documentul din 20 martie. Instituţia, deja, planificase să-şi reducă în proporţie de 40% cheltuielile cu investiţiile din acest an, în contextul costurilor ridicate cu plata dobânzilor.

Volumele de mărfuri transportate, care anul trecut au atins cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, sunt un indicator al situaţiei industriei, în condiţiile dependenţei economiei de exporturi.

Majorarea dobânzilor la 21% de către Banca Centrală a Rusiei şi sancţiunile occidentale au determinat marile firme să reducă volumul de mărfuri transportat pe calea ferată, apreciază analiştii.

De asemenea, în document se arată că exporturile pe calea ferată sunt afectate de reducerea cererii din China pentru lemn, îngrăşăminte, metale şi petrol din Rusia. De la începutul anului, cifra de afaceri în comerţul dintre Rusia şi China a scăzut cu 7,5%.

În plus, se scoate în evidenţă “interferenţa părţilor terţe asupra rafinăriilor”, o referinţă tacită la dronele ucrainene care lovesc facilităţile energetice ruse.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.