Roxana Epure, antreprenor și fondator NextUp, companie de soluții software care implementează schimbările legislative, în contact cu peste 6.000 de IMM-uri, lansează un apel către Președintele României și viitorul Guvern, printr-o scrisoare deschisă care reflectă frustrările, temerile și speranțele mediului de afaceri real: cel al IMM-urilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Antreprenorul român nu mai are răbdare. Nu mai are timp. Dar are în continuare speranță. Vrem o țară în care să nu fim mereu în reacție, ci în planificare. În care să știm ce urmează, nu să descoperim în Monitorul Oficial ce trebuia deja făcut ieri. Vrem digitalizare – dar una care funcționează. Vrem controale – dar unele echilibrate. Vrem parteneriat – nu suspiciune. Nu cerem tratament preferențial. Cerem tratament inteligent, pragmatic. Și informare inteligibilă, într-o limbă pe care să o înțelegem. Și dacă totul pornește de la un nou început, poate e momentul perfect să schimbăm, împreună, regulile jocului”, afirmă Roxana Epure.
Ea susține că, în ultimii ani, au existat multe stângăcii ale instituțiilor de stat în relația cu contribuabilul român, iar digitalizarea a fost făcută în grabă, cu testare pe mediul de afaceri, în loc de testare intr-un mediu care să nu afecteze bunul mers al economiei.
„Susțin și acum ca relația dintre agenții economici și stat nu poate să funcționeze fără claritate și empatie. Am trăit cu toții efectele unei birocrații digitalizate, nu simplificate și ne-am revoltat cu toții în fața lui „declarația online se depune la etajul 2””, transmite ea.
Antreprenoarea susține că, azi, în fața unei echipe noi președinte-guvern, există o oportunitate reală pentru resetare.
„Poate nu e soluția la toate problemele, dar este – în sfârșit – un punct de plecare nou. Mai deschis, mai proaspăt.
Am fost mereu de partea antreprenorilor – nu doar cu soluții software, ci și cu voce și conținut care să îi ajute. Așa că azi vorbesc în numele lor când propun o analiză sinceră: ce trebuie să se schimbe pentru ca antreprenorul român să se simtă partener, nu suspect?”, transmite ea.
Cele 5 lucruri care trebuie să se schimbe acum, conform Roxanei Epure:
- Claritate și predictibilitate legislativă – Fără ordonanțe date peste noapte. Fără retroactivitate. Antreprenorii au nevoie de 6-12 luni de vizibilitate ca să își poată bugeta, angaja resurse in plus sau chiar investi.
- Consultări reale cu mediul de afaceri – Digitalizarea sau modificările fiscale trebuie discutate, pre-testate, explicate. Consultarea nu înseamnă o postare pe site cu 48h înainte. Înseamnă colaborare reală. Înseamnă aplicare pragmatică, ținând cont de limitările reale „din teren”.
- Platforme funcționale, testate, centrate pe utilizator – e-Factura, SAF-T, e-Transport trebuie să funcționeze perfect înainte să devină obligatorii. IMM-urile nu sunt laboratoare de test.
- Ghiduri simple și asistență reală pentru conformare – Ajută-mă să respect legea. Nu mă bombarda cu limbaj juridic sau PDF-uri greu de înțeles. Tratează-mă ca partener, nu ca suspect. Când un antreprenor intră în SPV, se pierde, și fără excepție, își pierde calmul, uneori și mințile. Nu înțelegi unde să dai click. Nu știi dacă ai făcut ce trebuie. Nu mai zic că avem zero încredere în calculele făcute de sistem: anul acesta ești pe zero cu datoriile, anul următor te trezești cu o datorie de care nu știai.
- Colaborare pe termen lung cu mediul privat – Să nu mai fie „noi vs. ei”. E nevoie să construim împreună o Românie predictibilă, unde digitalizarea înseamnă progres, nu stres.
Roxana Epure susține că rolul antreprenorului este echipare, nu așteptare, statul are responsabilitatea să creeze cadrul, dar și antreprenorii au un rol clar, mai precis:
- Să ne echipăm cu soluții digitale potrivite – softuri ERP, salarizare, management financiar, automatizarea gesturilor repetitive, pentru eficientizarea resurselor si a costurilor.
- Să luăm decizii pe bază de date, nu pe instinct – un raport financiar corect, in timp real, poate salva o investiție greșită.
- Să cerem claritate, dar și să oferim feedback concret – despre ce nu funcționează, despre ce ar putea fi îmbunătățit.
„De ce e un moment bun pentru speranță, pentru schimbare reală, nu doar pe hârtie? Schimbarea de leadership politic vine cu o responsabilitate uriașă: să repare o relație fragilizată. Antreprenorii nu mai vor promisiuni. Vor stabilitate. Claritate. Predictibilitate. Și, mai ales, vor să nu mai piardă timp prețios în interacțiunea cu statul.Digitalizarea este esențială – dar trebuie făcută cu cap, nu pe fugă. E nevoie de o strategie coerentă, centrată pe utilizator, care să scurteze timpul petrecut în hățișul birocratic și să dea înapoi business-urilor ceea ce contează cel mai mult: focus și resurse”, conchide antreprenoarea Roxana Epure.