Răzgândirile continue ale lui Donald Trump în declarații despre taxele vamale i-au adus un nou supranume, „TACO trade”, un acronim inventat de editorialistul de la Financial Times (FT) Robert Armstrong, care înseamnă „Trump Always Chickens Out” („Trump se dezumflă întotdeauna”), transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Această poreclă a fost adoptată de către unii pentru a descrie fenomenul potrivit căruia piețele se prăbușesc atunci când Donald Trump agită amenințarea taxelor vamale, pentru ca să-și revină la fel de brusc atunci când revine asupra deciziei și acordă mai mult timp țărilor să negocieze acorduri”, scrie The New York Times (NYT).

Numai că miliardarului nu-i place să fie luat peste picior, reiese dintr-o discuție cu corespondenta CNBC la Washington, Megan Cassella, care l-a întrebat miercuri, într-o conferință de presă, ce părere are despre acest supranume care face furori pe Wall Street.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„O, mă eschivez? E drăguț. N-am auzit niciodată asta”, i-a răspuns Donald Trump, „înțepat” de întrebare, scrie USA Today.

„Vrei să spui pentru că am redus drepturile vamale ale Chinei de la 145% la 100% și apoi la altă cifră (în prezent 30%)?”, a continuat el.

Reacția președintelui la întrebările presei

Apoi a evocat moștenirea de la democrați. „Acum șase luni această țară era complet muribundă. Aveam o țară moartă. Aveam o țară despre care nimeni nu credea să supraviețuiască. Iar tu-mi pui o întrebare atât de neplăcută”, a spus el.

„Asta se cheamă negociere”, a conchis el vexat.

În mod ironic, la puțin timp după aceste declarații, președintele american a primit o nouă palmă judiciară după ce justiția americană a hotărât să-i blocheze taxele vamale „reciproce”.

Trei judecători ai Tribunalului Comerțului Internațional (ITC) nu contestă, în hotărârea lor, decizia Statelor Unite de a crește suprataxele vamale, însă stabilesc că acestea sunt prerogativa Congresului și că Trump și-a depășit atribuțiile pe care le are.

Această hotărâre blochează atât taxele vamale impuse Canadei, Mexicului și Chinei, acuzate de faptul că nu luptă suficient împotriva traficului de fentanil, cât și suprataxele „reciproce” impuse la începutul lui aprilie, a căror aplicare peste un prag de 10% a fost amânată la începutul lui iulie.

Guvernul Trump a făcut apel împotriva hotărârii.