Cristian Păun, profesor universitar de economie și finanțe internaționale, consideră că protestele recente, în contextul anunțării unor măsuri de austeritate, ar trebui îndreptate către cei care au creat problemele cu care se confruntă acum economic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Angajați din toată țara ai ANAF și ai Ministerului de Finanțe au declanșat, luni un protest spontan din cauza unor nemulţumiri de ordin salarial, în urma măsurilor fiscale care le reduc veniturile. De asemenea, confederaţiile sindicale solicită premierului Ilie Bolojan o întâlnire de urgenţă, luni, pe tema măsurilor de austeritate ce urmează să se aplice în perioada următoare, în caz contrar urmând să se iniţieze procedurile legale pentru declanşarea grevei generale la nivel naţional, informează un comunicat al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

 “Sindicaliștii să facă grevă la cei care i-au adus în situația asta extremă. De acolo să înceapă greva. Cu amatorii care ne-au adus aici. Sau, să facă grevă împotriva subvențiilor către partide, pentru un parlament mai mic, pentru reforma administrativ-teritorială… E cam lipsit de moralitate să faci grevă contra celor care încearcă o salvare în ultimul ceas. Și la îndemnul celor care au făcut toate prostiile astea…”, scrie Cristian Păun pe pagina sa de Facebook.

El explică și de ce nu trebuie încurajată o taxare mai mare a mediului privat.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
“Odată cu vehicularea măsurilor de ajustare fiscală, au reapărut bolșevicii cu mânia lor proletară și cu lupta de clasă. Mentalitate de secol 19, mirosind a faliment.
Că băncile nu plătesc cât “trebuie”, capitaliștii nu sunt taxați “suficient”, angajatorii nu dau nici ei multe biruri, străinii ne țin în sclavie și sug sângele acestui neam ales. De salariați nu trebuie să te atingi, veniturile lor sunt tabu, strigă din răsputeri și amenințători sindicaliștii. Gata de greve și proteste, dar nu împotriva celor care i-au adus în necazul ăsta.
Între salariați și antreprenori / capitaliști nu poți pune niciodată egalitate. Nici măcar fiscală. Dacă ai impozita la fel sau mai nasol veniturile dintr-o afacere, cei care fac afaceri, investesc în ele, dispar instant. Statul trebuie să lase mereu mai mult capitaliștilor mereu pentru că…
Pentru că antreprenorii și capitaliștii:
1. își asumă riscuri mai mari, mai multe și de altă natură decât salariații lor;
2. fără ei, salariați stau acasă;
3. salariații trebuie și ei să gândească antreprenorial mereu, să investească o parte din venitul lor salarial mereu, să nu îl consume integral, să își asume și el riscurile capitalistului;
4. regimul fiscal al capitaliștilor și antreprenorilor români s-a înrăutățit constant în ultimii ani, față de țările vecine. Nu mai suntem competitivi de ceva vreme pe această chestiune.”, consideră profesorul de economie Cristian Păun.