România continuă să aibă performanțe slabe în ceea ce privește competențele digitale, doar 27,7% din populația României având competențe digitale de bază în anul 2023, fiind sub media UE de 55,56%, conform Digital Decade 2025 Country Report – Romania, realizat de Comisia Europeană.
Au fost alocate resurse pentru a reduce acest decalaj, însă problema este una sistemică ce se poate remedia pe o perioadă mai lungă de timp, potrivit raportului.
Datele arată că persoane care sunt angajate nu primesc destule resurse pentru a-și dezvolta competențele digitale, deși există o strategie pentru a îmbunătăți capacitățile digitale ale funcționarilor publici.
Cu toate acestea, activitățile de formare pentru forța de muncă activă par în mare parte lăsate în seama sectorului privat.
Autoritățile care au responsabilitatea să construiască un cadru de competențe digitale pentru funcționarii publici sunt „Autoritatea pentru Digitalizarea României”, „Agenția Națională a Funcționarilor Publici” și „Institutul Național de Administrație”.
O mare parte din resursele PNRR au fost alocate digitalizării sectorului public, iar inițiativele noi precum cloud-ul guvernamental, ROeID și Portalul Digital Unic pot schimba nivelurile actuale scăzute de performanță.
Eurobarometrul din 2025 arată că:
- 67% dintre români consideră că accesarea serviciilor publice online va fi importantă pentru viața lor de zi cu zi în 2030.
- 67% dintre români consideră că suportul uman, pentru a ajuta la accesarea și utilizarea tehnologiilor și serviciilor digitale, le-ar îmbunătăți utilizarea zilnică a tehnologiilor digitale.
- 79% dintre români cred că autoritățile publice ar trebui să considere important ca oamenii să primească sprijin uman, pentru a-i ajuta să se adapteze la schimbările din viața lor aduse de tehnologiile și serviciile digitale
Competențele digitale pe sexe, nivel de educație, zonă și vârstă
Diferența în competențele digitale dintre bărbați și femei este de 2,59%, bărbații având un nivel de 29,06%, iar femeile de 26,47%. Această diferență este considerată „medie”, dar ea se situează totuși peste media Uniunii Europene, arătând o mică discrepanță între cele două sexe.
Aproximativ 64% dintre românii cu studii superioare au competențe digitale de bază, fiind sub media europeană de 79,83%. Situația se înrăutățește în rândul celor cu cel mai scăzut nivel de educație formală, unde doar 12,58% au competențe digitale de bază, față de 33,61% în UE.
Doar 21% dintre rezidenții din mediul rural din România au competențe digitale de bază, aproape de două ori mai puțin decât media UE pentru același segment, fiind o discrepanță semnificativă în ceea ce privește accesul la educație digitală și infrastructură tehnologică.
Grupa de vârstă 16–24 de ani are cele mai bune rezultate în România, însă doar 47,19% dintre tineri ating un nivel minim de competență digitală, față de 69,98% în UE. La polul opus, doar 6,17% dintre persoanele între 65 și 74 de ani au competențe digitale de bază, comparativ cu media UE de 28,19%.
Educație și digitalizare
Raportul punctează necesitatea integrării noțiunilor de digitalizare în programul de educație și programe de formare pentru profesori. Recent, Ministerul Educației din România a anunțat că intenționează să formeze peste 100 de mii de cadre didactice și să le ofere competențele necesare.
În 2025, bugetul Ministerului Educației și Cercetării a fost majorat cu 9,58% comparativ cu 2024, educația în ansamblu primind acum aproximativ 4,5% din PIB. O parte din această creștere este direct corelată cu investițiile PNRR, inclusiv prevenirea abandonului școlar timpuriu, dotarea școlilor cu materiale necesare și învățământul dual.
Recomandările Comisie Europene privind competențele digitale:
- Continuarea îmbunătățirii calității și relevanței cursurilor.
- Dialog constant între sistemul de educație și sectorul privat.
- Intensificarea măsurilor legate de perfecționarea și recalificarea forței de muncă.
- Integrarea politicilor de învățare pe tot parcursul vieții în schemele de perfecționare și recalificare.
- Predarea competențelor ca materie separată și integrarea competențelor digitale și a educației digitale la toate nivelurile.