O firmă din Târgu Mureș a anunțat că este prima companie din România care a intrat de azi în grevă fiscală, adică nu va mai plăti niciun impozit către statul român.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Este o măsură de protest împotriva „escaladării continue a presiunii fiscale și a tratamentului inechitabil aplicat mediului privat, în timp ce sectorul public beneficiază de privilegii și sporuri nejustificate”, transmite compania, care nu dorește să fie identificată.
Decizia noastră vine în contextul în care sindicatele din sectorul public amenință cu grevă generală pentru păstrarea privilegiilor, în timp ce mediul privat suportă povara fiscală crescândă. Guvernul a anunțat măsuri de austeritate prin care sporurile pentru condiții vătămătoare vor fi reduse de la 1.500 la 300 de lei, ceea ce a generat proteste spontane ale angajaților ANAF în mai multe orașe din țară. Fără acțiune nu există rezultate. Mediul public trebuie să sufere la fel de mult ca mediul privat din cauza creșterii taxelor și impozitelor. Nu se poate accepta această “bătaie de joc” cu privilegii fiscale pentru unii, în timp ce alții suportă povara dezvoltării economice a țării.” precizează comunicatul companiei
Începând cu data de 1 iulie 2025, compania a anunțat că va implementa următoarele măsuri de protest:
- Încetarea oricăror plăți către ANAF și alte instituții de stat pe durată nedeterminată
- Refuzul de a mai contribui la un sistem fiscal inechitabil care favorizează sectorul public în detrimentul celui privat
- Suspendarea completă a tuturor angajaților până la rezolvarea situației fiscale actuale (de comun acord cu angajații, aceștia vor intra în concediu fără plată, fapt ce va duce la neplata CASS, CAS și impozit pe venit către ANAF de la zezi de angajați)
Motivele Grevei Fiscale au fost explicate de reprezentantul firmei:
„Decizia noastră se fundamentează pe următoarele aspecte critice ale sistemului fiscal românesc:
- Inechitatea sistemului de remunerare: În timp ce angajații ANAF protestează pentru sporuri de condiții vătămătoare de până la 1.500 de lei, companiile private sunt supuse unor presiuni fiscale crescânde, fără beneficii similare pentru angajații lor.
- Pensiile speciale exagerate: România întreține un sistem de pensii speciale pentru peste 200.000 de persoane, cu pensii care pot ajunge la peste 10.000 de euro pe lună pentru magistrați, fără contributivitate corespunzătoare la sistemul de pensii.
- Evaziunea fiscală ca pretext: Deși România are cea mai mare evaziune fiscală din UE (peste 10%), soluția nu poate fi punerea unei presiuni sporite pe contribuabilii corecți, ci reformarea sistemului și combaterea reală a fraudei.” se arată în comunicatul companiei
Firma dorește să-și păstreze anonimatul pentru a nu fi supusă presiunii prin inițierea unor controale, ținând cont că neplata impozitelor este o încălcare a legii:
„Suntem conștienți de implicațiile legale ale acestei decizii. Cu toate acestea, considerăm că dreptul la protest și necesitatea de a atrage atenția asupra inechităților sistemului justifică asumarea acestor riscuri.”
Chiar dacă protestul este anonim, neplata datoriilor la stat va aduce oricum companiei amenzi și penalități de întârziere.