Preţurile petrolului au scăzut luni cu peste 1,6%, pe fondul incertitudinilor legate de posibile sancţiuni americane împotriva cumpărătorilor de petrol rusesc, anunţate de preşedintele Donald Trump din cauza războiului din Ucraina, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Investitorii analizează impactul potenţial asupra ofertei globale, dar şi efectele tarifelor comerciale anunţate recent.

Preţul petrolului Brent a coborât cu 1,6%, până la 69,25 dolari/baril, iar cel al West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,06%, până la 67,04 dolari/baril.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Preşedintele Trump a anunţat noi livrări de armament pentru Ucraina şi a ameninţat că va impune sancţiuni cumpărătorilor exporturilor ruseşti, dacă Rusia nu acceptă un acord de pace în următoarele 50 de zile.

Piaţa a reacţionat iniţial pozitiv, anticipând sancţiuni imediate, dar preţurile s-au retras pe măsură ce investitorii au evaluat termenul de 50 de zile.

”Piaţa a perceput acest lucru ca un semnal negativ, fiindcă oferă timp pentru negocieri,” a explicat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.

Între timp, exporturile maritime de produse petroliere ruseşti au scăzut cu 3,4% în iunie faţă de mai, potrivit datelor din industrie şi calculelor Reuters.

Un proiect de lege bipartizan din Congresul SUA, care prevede sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a câştigat susţinere săptămâna trecută. De asemenea, Uniunea Europeană este aproape de a adopta al 18-lea pachet de sancţiuni, care include o plafonare mai severă a preţului petrolului rusesc.

Negocierile comerciale dintre SUA şi parteneri-cheie, precum UE şi Coreea de Sud, sunt în desfăşurare pentru a atenua impactul tarifelor americane ce urmează să fie impuse de la 1 august. UE consideră ameninţările tarifare ”absolut inacceptabile”, a declarat ministrul de externe danez Lars Lokke Rasmussen, luni, la Bruxelles.

Un sprijin parţial pentru piaţa petrolului a venit dinspre China: importurile de petrol au crescut cu 7,4% în iunie, ajungând la 12,14 milioane barili/zi, cel mai înalt nivel din august 2023.

Analistul UBS Giovanni Staunovo a remarcat că, deşi există o percepţie de restricţie a ofertei, o mare parte din creşterea stocurilor se regăseşte în China şi pe nave, nu în hub-uri strategice. Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat recent că piaţa globală de petrol este posibil mai strânsă decât pare.