Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat joi, la Antena 3 CNN, că zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate, ca parte a pachetului pregătit de Guvern pentru reforma administrației publice locale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În acest moment, în România, sunt 3228 de unități administrativ-teritoriale funcționale: 2862 de comune, 216 orașe, 102 municipii, 41 de Consilii Județene, Primăria Generală a Bucureștiului și cele șase primării de sector.

Din acestea, doar o pătrime pot susține cheltuielile cu salariile exclusiv din venituri proprii, a atras atenția ministrul Cseke Attila.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Ministrul a anunțat că o măsură pregătită de Guvern, care vizează autoritățile locale, este revenirea la un principiu stabilit anterior prin lege, dar ignorat, susține ministrul: acolo unde populația a scăzut, vor fi reduse și posturile din primării sau consilii locale.

„Încercăm să revenim la o proporționalitate totuși cu numărul de locuitori. În 2012 s-a introdus acest principiu pentru că există diferențe între local și central. La local există niște plafoane de posturi care dau o anumită proporționalitate. Dacă creștea populația aveai dreptul la un număr de posturi mai ridicat, dacă scădea populația trebuia să reduci.

Partea a doua cu reducerea a fost eliminată. Unde s-a redus numărul de locuitori nu s-a mai redus numărul de posturi. S-a considerat un drept câștigat. Trebuie să revenim la acel principiu”, a explicat ministru Cseke Attila la Antena 3 CNN.

Demnitarul a adăugat că Guvernul va elimina zeci de mii de posturi de la autoritățile locale doar prin reducerea organigramei.

„V-am spus că revenim la această proporționalitate care înseamnă zeci de mii de posturi care dispar din autoritățile locale. Nu e vorba de funcții, ci de organigramă care va fi mai mică prin lege. Legea nu va mai permite să ai 100 de posturi pentru anumite organigrame. Aici nu aș avansa, avem mai multe modele, am vrea să le discutăm cu autoritățile locale.

Se va face o analiză și aici, vom avea o discuție inclusiv legat de cabinetul aleșilor locali. Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar. Primarul poate să aibă un cabinet,  dar poate că la un viceprimar de comună și oraș să avem consilier. Până la urmă, alesul local are o responsabilitate față de comunitate și trebuie să știe să gestioneze activitatea.

Nu întotdeauna un viceprimar a avut consilier, s-a introdus de câțiva ani de zile. Cred că în actualul context bugetar putem să restrângem”, a spus ministrul.

Cseke Attila a mai spus că și suma forfetară a parlamentarilor poate fi redusă. „Dacă parlamentul decide, legea trebuie aplicată fără probleme”, a precizat ministrul.