Mihai Jurca, șeful Cancelariei premierului Ilie Bolojan, a anunțat că Guvernul va reduce numărul de membri și indemnizațiile primite de Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe (CEISD), dar și numărul de experți tehnici și indemnizațiile acestora.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Jurca a precizat că CEISD avea 11 membri, plătiți fiecare cu indemnizație de 4.000 lei net, adică 30% din indemnizația unui ministru, la fiecare ședință. Și puteau avea loc și 3 ședințe săptămânal.
Totodată, Jurca a precizat că existau 75 de experți tehnici care susțineau activitatea CEISD, care erau remunerați cu 20% din indemnizația unui ministru, la fiecare ședință, adică în jur de 2.600 lei pe ședință.
Șeful Cancelariei premierului a anunțat că numărul de membri ai comisiei CEISD se va reduce de la 11 la 7, iar indemnizația lor se va reduce la 15% din indemnizația unui ministru, adică circa 1.900 lei net, iar ea va fi plătită o singură dată pe lună.
Totodată, numărul experților va fi redus de la 75 la 35, iar indemnizația lor se reduce de asemenea la circa 1.900 lei net, plătită tot o dată pe lună.
Declarațiile lui Mihai Jurca:
CEISD, comisia pentru evaluarea investițiilor străine directe.
Activitatea comisiei este una foarte importantă și există un nr important de profesioniști care își fac datoria în mod exemplar.
Comisia are rolul de a preveni ca achiziții private prin firme paravan prin persoane paravan să se întâmple în românia și în spatele acestor achiziții să se afle actori infractori, actori statali ostili, grupuri de crimă organizată, sau infrastructură critică din românia, un teren lângă un aeroport, lângă o bază militară, să fie achiziționate de entități care pe documente sunt companii românești dar în spatele lor sunt alte tipuri de actori, să nu se întâmple.
Comisia și-a îndeplinit misiunea, dar avem și aici câteva disfuncționalități.
Numărul persoanelor din conducerea comisiei este de 11, iar remunerația lor a fost stabilită prin lege la maxim 30% din indemnizația unui ministru per fiecare ședință.
Decizia a fost de a merge în maxim.
Dacă această comisie se întâlnea în fiecare săptămână, indemnizația pentru fiecare dintre cei 11 care erau membri era de 4.000 lei net x 3 pe săptămână. Aceștia erau reprezentanți ai ministerelor, ai guvenrului.
Comisia este susținută de un număr important de experți tehnici. Nu poți să știi toate domeniile și ai nevoie de un corp de experți. Indemnizația acestora era de maxim 20% din indemnizația unui ministru și a fost aplicată la fel, în cuantum maxim, și pentru fiecare ședință.
Cheltuiala de personal a CEISD este de aproximativ 130.000 de euro pe lună. În unele luni mai mult, în alte mai puțin, în funcție de numărul de ședințe care aveau loc.
Am propus și trimis Consiliului Concurenței spre aprobare modificarea regulamentului, astfel încât numărul de membri ai corpului de experți să ajungă de la 75 la 35, indemnizația acestora să fie redusă la 15% și doar o dată pe lună, conducerea comitetului să fie redusă de la 11 la 7 membri, identic cu CSAT, iar indemnizația celor din board să fie redusă la maxim 15% din indemnizația unui ministru, adică undeva la 1.900 lei, și să fie și ea plătită o singură dată pe lună.
Bugetul pe care CEISD îl gestionează nu este un buget public, în sensul în care funcționează din taxa de 10.000 de euro pe care o plătește fiecare companie care face o tranzacție și intră sub radarul acestor tranzacții pentru a primi aviz.
Vom continua să susținem activitatea profesionistă a CEISD, este un model pe care l-am împrumutat din SUA și în contextul actual este crucial și critic, dar toate fondurile care nu sunt folosite se vor întoarce la bugetul consolidat.
Cei 120-130.000 de euro pe lună înseamnă 30% din bugetul total încasat pe o lună de către CEISD. Se vor face investiții în softuri care să îți permită să ai acces la informații, să verifici astfel de situații, în cursuri pentru experții tehnici.
Dar diferența de 70% se va întoarce la bugetul de stat și va fi consolidată acolo.