Apicultorii cer subvenţie de 140 de lei pe familia de albine

Albine fagure Pixabay Foto: Pixabay

Apicultorii români cer guvernul să subvenţioneze cu 140 de lei fiecare familie de albine, față de 27,4 lei în prezent, și susțin că în care în acest an au dispărut 300.000 de colonii de albine din cele două milioane existente anterior la nivel naţional, a declarat joi pentru Agerpres preşedintele Sindicatului Apicultorilor din România, Dănuţ Puişor.

Declarațiile vin la începutul mitingului organizat de apicultori în faţa sediului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“Trebuie să conştientizăm că sectorul apicol are nevoie de ajutor. Vrem să beneficiem de titulatura de ‘fermier apicol’, astfel încât să intrăm în posesia subvenţiei pe familia de albine. Fără subvenţia pe familia de albine, fără ajutorarea coloniilor de albine cu bio-stimulatori, familiile de albine dispar. Ele sunt la ora actuală în colaps, iar omenirea trebuie să fie conştientă că aceste mici vieţuitoare nu fac altceva decât să ţină omenirea în viaţă. Dorim ca familiile de albine să fie subvenţionate cu 140 de lei per familia de albine, pentru că e derizoriu ce se alocă la ora actuală în sectorul apicol”, a afirmat Dănuţ Puişor.

De asemenea, preşedintele Sindicatului Apicultorilor din România a cerut Guvernului să pună în aplicare programul “Miere în şcoli”.

Zeci de crescători de albine din Sindicatul Apicultorilor din România participă, joi, la o acţiune de protest în faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, solicitând acordarea subvenţiei pentru familia de albine, aplicarea programului “Mierea în şcoli” şi protejarea albinelor prin realizarea de perdele din arbori meliferi. Un alt protest al apicultorilor este programat joi în faţa sediului Parlamentului.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *