Compania energetică maghiară de stat MVM a devenit proprietarul majoritar al firmelor Energotehnika – Južna Bačka din Novi Sad și Elektromontaža din Kraljevo, cu sediul în Serbia, scrie Balkan Green Energy News.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Energotehnika – Južna Bačka și Elektromontaža, care erau deținute privat, furnizează o gamă largă de servicii și bunuri în sectorul energetic, în principal în Serbia.

MVM este principalul producător, distribuitor și furnizor de energie electrică și gaze naturale din Ungaria.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Potrivit presei locale, MVM a semnat un contract cu Maneks Group din Serbia pentru a achiziționa participații de 60% în filialele sale Energotehnika – Južna Bačka și Elektromontaža.

Compania maghiară deținea deja 33,4% din cele două societăți.

Dragoljub Zbiljić, proprietarul Maneks Group, și-a exprimat satisfacția cu privire la continuarea fuziunii cu MVM. Viziunea companiei este de a opera pe piața Uniunii Europene, a adăugat el.

Directorul general al MVM, Károly Tamás Mátrai, a subliniat că tranzacția este foarte importantă pentru companie din punct de vedere strategic.

Acesta a trecut de la un proprietar minoritar la unul majoritar, ceea ce implică un nivel mult mai ridicat de cooperare cu Serbia, a subliniat el.

Matrai: Cele două firme sunt cruciale pentru infrastructura energetică

Potrivit lui Matrai, cele două firme sunt importante pentru infrastructura energetică și foarte fiabile. În opinia sa, împreună cu acestea și cu conducerea lor, MVM va putea contribui la succesul în continuare al Serbiei.

Compania maghiară a achiziționat participațiile de 33,4% la cele două firme sârbe în martie 2022. Anterior, aceasta a declarat că vede Serbia ca o poartă de acces către piețele din Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Bulgaria.

În iunie 2023, MVM a semnat un contract cu Srbijagas, întreprinderea de stat sârbă din domeniul gazelor naturale, pentru înființarea unei societăți mixte de comercializare a gazelor naturale, denumită SERBHUNGAS, cu sediul în Novi Sad, Serbia.

Serbia și Ungaria lucrează la o nouă linie electrică între cele două țări, precum și la primul lor oleoduct comun.

MVM vrea E.ON în România

Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat la finalul anului trecut că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România, după cum a transmis Economedia în exclusivitate anterior. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.

Conform acordului, MVM Group va achiziționa participația de 68% a E.ON în E.ON Energie România, precum și participația de 98% în E.ON Asist Complet.

Totul, Guvernul României ia în calcul blocarea preluării furnizorului de gaze E.On de către compania maghiară MVM, a declarat în ianuarie fostul ministru al Energiei Sebastian Burduja pentru Financial Times, spunând că oferta este „umflată” comparativ cu valoarea reală a afacerilor E.On și că există suspiciuni din cauza relațiilor companiei ungare de stat cu Rusia”.

Ministerul Energiei a sesizat în ianuarie Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care compania ungară de stat MVM intenționează să cumpere divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România. Ministerul Energiei transmite că a identificat multiple teme de analiză aprofundată privind impactul posibilei tranzacții asupra securității naționale a României. Unul dintre motive este relația companiei maghiare cu Rusia.

Tranzacţia prin care compania de stat ungară MVM vrea să achiziţioneze de la E.ON societatea E.ON Energie România probabil că va ajunge să fie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), este de părere preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.