Firmele din zona euro rămân optimiste cu privire la perspectivele lor de creştere, dar se confruntă de asemenea cu presiuni asupra profiturilor lor, parţial pe fondul tensiunilor comerciale, arată rezultatele unui studiu publicat luni de Banca Centrală Europeană, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În ultimii ani creşterea economiei zonei euro a fost redusă, îndelung aşteptata redresare a fost lentă, dar companiile continuă să aibă un număr ridicat de angajaţi, fiind încrezătoare în conjunctura favorabilă.

Conform BCE, 8% din firme au raportat o creştere a cifrei de afaceri în ultimele trei luni, iar 23% sunt optimiste privind perspectivele în viitorul trimestru. Totuşi, companiile continuă să vadă o deteriorare a profiturilor lor, declinul fiind mai extins în rândul IMM-urilor.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

“Majoritatea firmelor raportează că au fost afectate la un anumit nivel de tensiunile comerciale, cele care exportă în Statele Unite şi cele din sectorul industrial fiind cele mai expuse”. Aproximativ 30% din companii şi-au exprimat temerile privind întârzierile sau deficitul în lanţurile de aprovizionare, firmele arătând că au fost nevoite să caute furnizori alternativi, informează BCE.

“Principalele strategii pentru adaptarea la un mediu comercial în schimbare includ redirecţionarea vânzărilor către pieţele din UE şi cele interne, şi restructurarea lanţurilor de aprovizionare”, se arată în studiu.

În schimb, aşteptările inflaţioniste pe termen mai lung nu s-au modificat, firmele au redus aşteptările lor privind creşterea preţurilor în următorul an la 2,5%, de la 2,9%, a precizat BCE.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins în iunie ţinta pe termen mediu vizată de Banca Centrală Europeană (BCE), confirmând finalul perioadei de scădere a preţurilor, pe fondul volatilităţii economice provocate de tensiunile comerciale.

Datele publicate marţi de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în iunie până la 2%, de la un nivel de 1,9% în mai. Cifra anunţată de Eurostat este în linie cu estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters.