Aurel Iancu, antreprenor în sectorul high-tech și blockchain și proprietarul faimoasei clădiri istorice Mița Biciclista din București, ar fi investitorul care recent a preluat emblematicul Cinema Dacia-Marconi din București, clădire ridicată în perioada interbelică și ajunsă în paragină după anii 2000, arată sursele Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Lucrările se vor încheia în 2029-2030. Vom transforma această ruină într-un adevărat spațiu cultural: două săli de cinema, spații de concert și conferință, galerie de fotografie, cafenea, restaurant, terasă sub cerul liber, hub pentru tinerii artiști”, se arată într-o postare a Asociației Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN), care se va ocupa de managementul proiectului.

Inițiatorii proiectului mizează pe implicarea comunitară pentru reabilitarea clădirii istorice și își propun să atragă donații de minimum 3 milioane de euro în următorii patru ani. Prima fază de punere în siguranță a imobilului va începe în această vară.

Aurel Iancu este chief technical officer în cadrul Dokia Capital, un fond de venture capital al discretului om de afaceri George Brăiloiu specializat în tehnologia blockchain dedicată pieței crypto. De asemenea, este co-fondator Mobotiq și a fost implicat anterior ca miner Proof‑of‑Work în Ethereum, acționând și ca validator pentru rețeaua Cosmos.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Iancu nu este la prima achiziție în real estate. În 2021, el a achiziționat clădirea istorică Mița Biciclista, pe care a reabilitat-o cu 4,5 milioane de euro și a deschis-o publicului în 2022 ca spațiu cultural și de evenimente.

De asemenea, în 2024 acesta și-a extins investițiile în zona Amzei din Capitală prin achiziția unor clădiri vechi de aproximativ 500 de metri pătrați, plus un teren de 150 de metri pătrați adiacent, pe care vrea să le renoveze și integreze în circuitul urban. b365 scrie că firma Yancool a lui Aurel Iancu a încheiat o colaborare cu Primăria Sectorului 1 prin care și-a propus să finanțeze lucrările de modernizare a zonei în care se află investițiile sale – o parte din proiect prevede montarea lângă biserică a sculpturii Triumful Binelui, semnată de Virgil Scripcariu și expusă în prezent în Portugalia.

Economedia a scris că în 2025, Aurel Iancu a donat 500.000 de lei pentru campania prezidențială a lui Nicușor Dan, fiind unul dintre oamenii de afaceri care au donat sume consistente pentru actualul președinte.

Și George Brăiloiu, proprietarul Dokia Capital și milionar în cripto, s-a lansat în imobiliare și a cumpărat de la dezvoltatorul imobiliar One United Properties imobilul istoric Casa Braikoff la începutul acestui an, pentru 24 de milioane de euro. One urmează să-i predea proiectul lui Brăiloiu la jumătatea anului viitor, după finalizarea lucrărilor de restaurare. În clădirea nou renovată va fi deschis și primul magazin Hermes.

Autorizat în 1926 de arhitectul Constantin Cananau și inaugurat în 1930 în stil Art Deco, cinematograful Dacia-Marconi este situat pe Calea Griviței și a funcționat initial sub numele Marconi. În 1948 a fost naționalizat, iar în 1951 și-a schimbat numele în Cinema Alexandr Popov. Din 1963, în conformitate cu noile linii ale național-comunismului, a devenit Cinema Dacia, iar mai târziu, după 2000, și-a închis activitatea și a fost abandonat la fel ca alte cinematografe din țară. În 2006, monumentul istoric a fost retrocedat proprietarilor de drept, dar nu s-au efectuat lucrări de restaurare.

G4Media scrie că ARCEN va transforma ruina cinematografului situat vizavi de Gara de Nord până la finalul anului 2029 „într-un spațiu cultural cu două săli de cinema, de concerte și de conferințe, un spațiu expozițional dedicat fotografiei, un hub deschis pentru tinerii studenți care urmează cursuri de teatru, film și imagine, o terasă sub cerul liber unde vara vor avea loc și proiecții de film, dar și o cafenea și un restaurant”.