Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică și transmise Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit sursei citate, parcursul pasagerilor a scăzut în perioada menţionată cu 8,1%.

În ceea ce priveşte transportul feroviar de mărfuri, volumul mărfurilor a înregistrat o scădere cu 18,5% faţă de trimestrul I 2024, consemnându-se creştere doar la tranzit, cu 47,7%. Au fost transportate 9,034 milioane tone mărfuri, din care 79,9% în transport naţional.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile cocs, produse rafinate din petrol (26,5%) şi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (21,4%). În ceea ce priveşte parcursul mărfurilor, 36% din total este diviziunea cocs, produse rafinate din petrol şi 9,4% metale de bază; produse fabricate din metal, cu excepţia maşinilor şi a echipamentelor.

INS subliniază că majoritatea indicatorilor tehnico-economici de utilizare a parcului de vehicule în transportul feroviar au înregistrat o evoluţie negativă comparativ cu trimestrul I 2024, o

dinamică pozitivă înregistrând doar următorii indicatori: timpul mediu de rulaj al vagoanelor de marfă (zile) – creştere cu 23,5%; viteza medie comercială a trenurilor de marfă (km/h) – creştere cu 1,4%.

Evoluţii negative faţă de trimestrul au fost înregistrate la: parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă (km/zi) – scădere cu 30,4%; vagoane încărcate intrate din străinătate (mii vagoane) – scădere cu 17,5%; parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul mărfurilor (km/zi) – scădere cu 14,9%; vagoane încărcate pe reţeaua CFR (mii vagoane) – scădere cu 11,1%; parcursul automotoarelor (mii automotoare-km) – scădere cu 5,6%; viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h) – scădere cu 2,5%; greutatea medie brută a vagoanelor de marfă (tone/tren) – scădere cu 2,1% etc.