Compania românească de construcţii Terano Construct, care a realizat proiecte pentru retaileri și companii din HoReCa precum Starbucks, Burger King sau Fashion House, estimează o cifră de afaceri de 9 milioane euro în acest an, de la 8 milioane euro anul trecut, a declarat pentru News.ro Marian Ciupitu, director general Terano Construct.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Acesta afirmă că mediul economic trece, de la începutul anului, prin fluctuaţii, iar compania rămâne prudentă şi atentă la evoluţiile macroeconomice (inflaţie, costuri logistice şi disponibilitatea forţei de muncă) pentru că acestea pot influenţa direct ritmul proiectelor. Acesta mai spune că societatea resimte presiunea deficitului de personal calificat, o provocare constantă în sectorul construcţiilor din România.

„La jumătatea anului 2025, înregistrăm o usoară creştere a cifrei de afaceri de 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Este un semnal pozitiv, care reflectă atât continuitatea proiectelor în derulare, cât şi capacitatea noastră de a atrage lucrări noi într-un context economic cu multe provocări. Creşterea, deşi moderată, confirmă faptul că strategia noastră de consolidare a relaţiilor cu clienţii, menţinerea standardelor ridicate de calitate şi adaptarea la cerinţele pieţei sunt direcţii corecte. Păstrând nota optimistă de până acum, dar mai ales planul de business aferent anului 2025 ne aşteptăm ca în 2025, cifra de afaceri a Terano Construct să ajungă estimativ la 9.000.000 euro”, a declarat pentru News.ro Marian Ciupitu, director general Terano Construct.

În ceea ce priveste a doua jumătate a anului, planurile companiei prevăd diversificarea portofoliului de lucrări, dar mai ales să consolideze parteneriatele existente.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„Concluzia noastră, la jumătatea anului 2025, este că activitatea în compania noastră păstrează acelaşi trend pozitiv de anul trecut, ceea ce ne oferă stabilitate şi încredere în direcţia în care ne îndreptăm, chiar în contextul socio-economic actual. Clienţii noştri şi-au menţinut planurile de dezvoltare, ceea ce a dus la o continuitate a proiectelor deja începute, dar şi la demararea unora noi. Cererea pentru servicii de construcţii şi amenajări a rămas constantă, în special în zona proiectelor pe care noi de le dezvoltăm de 17 ani, din zona HORECA, Retail, dar si din zona antreprenoriatului general si a autorizatiilor ISU. De asemenea, am observat o preocupare mai mare din partea clienţilor pentru soluţii durabile şi eficiente energetic, ceea ce ne-a determinat să căutăm soluţii să fim în trend. Din punct de vedere organizatoric, primele 6 luni au fost marcate de un ritm bun de execuţie şi astfel am livrat proiectele conform termenelor asumate, chiar şi în contextul unui mediu economic care trece, de la începutul anului, prin fluctuaţii”, spune el.

Numărul de proiecte în care compania este implicată este, în linii mari, similar cu cel din prima jumătate a anului trecut, însă valoarea acestora este marcată de o uşoară creştere. Această evoluţie reflectă o tendinţă de maturizare a pieţei, în care beneficiarii pun mai mult accent pe calitate, sustenabilitate şi soluţii personalizate, chiar dacă volumul lucrărilor rămâne constant, afirmă el.

„În contextul economic actual din ţara noastră, caracterizat de o volatilitate crescută a costurilor materialelor de construcţie şi de o anumită prudenţă în deciziile de investiţii, considerăm că menţinerea unui portofoliu stabil de proiecte, cu o valoare în creştere, este un semn clar de sănătate la nivelul business-ului nostru, dar şi a mediului de afaceri în care activăm, mediu de afaceri cu jucători care, în mod realist, sunt conectaţi cu realităţile economice, dar care nu acţionează instinctiv, ci continuă investiţiile ajutând astfel economia să funcţioneze”, afirmă Marian Ciupitu.

Structura personalului Terano Construct a rămas, în linii mari, neschimbată în prima jumătate a anului.

„Planul nostru iniţial prevedea suplimentarea forţei de muncă prin aducerea unor noi muncitori din Asia, însă procesul a fost întârziat din cauza blocajelor legate de eliberarea vizelor, aspect care a afectat o mare parte din industria construcţiilor la nivel naţional. În prezent, echipa noastră este formată în proporţie de aproximativ 70% din personal român şi 30% din muncitori asiatici. Această formulă s-a dovedit, până în acest moment, eficientă, datorită colaborării bune şi a unui sistem de lucru bine organizat, dar în continuare resimţim presiunea deficitului de personal calificat, o provocare constantă în sectorul construcţiilor din România. Mesajul meu în acest sens este foarte clar şi anume că suntem în continuare deschişi să atragem personal calificat, indiferent de origine, cu respectarea standardelor noastre de calitate şi siguranţă, iar în paralel investim şi în retenţia şi dezvoltarea echipei locale”, precizează el.

Analizând prin prisma experienţei din anii anteriori şi a modului în care evoluează piaţa în acest moment, compania estimează o creştere a activităţii în ultimul trimestru al anului.

„Este o tendinţă pe care am remarcat-o constant în trecut, aceea că finalul de an aduce un ritm accelerat al lucrărilor, fie pentru închiderea proiectelor în derulare, fie pentru lansarea unor investiţii planificate strategic pentru final de an. Contextul politic recent, care s-a mai echilibrat după perioada alegerilor, contribuie la conturarea unui climat mai previzibil pentru mediul de afaceri, inclusiv în sectorul construcţiilor. Acest lucru ne oferă motive de optimism moderat şi ne încurajează să continuăm investiţiile prestabilite. Totuşi, rămânem prudenţi şi atenţi la evoluţiile macroeconomice (inflaţie, costuri logistice şi disponibilitatea forţei de muncă) pentru că acestea pot influenţa direct ritmul proiectelor”, punctează Marian Ciupitu.

El consider că, în ultimii trei ani, clienţii din domeniul HoReCa s-au dovedit a fi cei mai activi, cu referire atât la branduri deja consolidate care şi-au extins reţeaua de locaţii, cât şi la concepte noi, care au mizat pe design modern, execuţie rapidă şi adaptare la noile tendinţe de consum.

„Ritmul susţinut al investiţiilor, în acest sector, a generat un volum constant de proiecte pentru compania noastră, de la construcţii noi până la renovări şi reamenajări personalizate. Pe lângă HoReCa, un alt sector cu o activitate consistentă în portofoliul nostru este cel din domeniul retail-ului. Clienţii din această zonă au continuat să investească în extinderea sau modernizarea spaţiilor, în special în zone urbane cu potenţial de creştere. Aceşti doi poli, HoReCa şi retail, au generat cele mai multe proiecte în perioada recentă, iar colaborările noastre cu partenerii din aceste industrii ne-au oferit oportunitatea de a ne consolida expertiza în amenajări rapide, execuţie flexibilă şi livrare la standarde ridicate”, concluzionează el.

Dacă ar fi să le dea un sfat celorlalţi antreprenori, el le recomandă să îşi seteze un set de valori şi nu se abată de la ele, indiferent de greutăţile întâmpinate.