Candidaţii fără experienţă şi cei din categoria entry level (0-2 ani de experienţă) sunt categoriile profesionale care au înregistrat, în februarie, cele mai mari creşteri ale numărului mediu de candidaturi pentru un loc de muncă, în comparaţie cu anul trecut, arată o analiză realizată de către reprezentanţii unei platforme online de recrutare.
Cele două segmente de candidaţi au cumulat aproximativ 500.000 de candidaturi depuse în perioada analizată, din care aproape 225.000 au aparţinut persoanelor fără experienţă, notează Agerpres. Potrivit eJobs, candidaţii cu ceva mai multă experienţă în piaţă, respectiv între doi şi cinci ani, au avut o creştere cu 29% a numărului mediu de aplicări faţă de luna februarie a anului trecut, cu un total de 422.000 de aplicări. Cu aproape o treime a crescut rata aplicărilor pentru specialişti (23%), în timp ce managerii şi executivii au aplicat pentru un job de peste 140.000 de ori, comparativ cu media din 2020, 125.000 de ori.
Tinerii fără experienţă sau cu un nivel de experienţă de cel mult doi ani aplică preponderent în domenii precum retail, servicii, call center/BPO sau marketing/publicitate sau PR, în timp ce aplicările specialiştilor, ale celor din zona mid-level sau ale managerilor vizează domenii ca IT, banking, telecom sau farma.
În acest moment, peste 23.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe platforma de recrutare online eJobs.
Anul 2020 a fost foarte dificil pentru juniorii care şi-au căutat un job, dar în 2021 volumul programelor pentru studenţi/absolvenţi a crescut cu 30%, susțin organizatorii Târgului de carieră “Angajatori de TOP” Conform unui studiu Hipo.ro, 85% dintre angajatori îşi propun să recruteze în 2021 candidaţi entry-level, cu experienţă sub 3 ani. Dintre cele 30.299 persoane angajate prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă în primele două luni ale anului 2021, doar 4.934 au fost tineri sub 25 de ani.