Discuțiile tehnice despre modul de calcul al deficitului de colectare a TVA (GAP TVA) au fost denaturate în spațiul public, afirmă Mariana Vizoli, membră în Consiliul Superior al Camerei Consultanților Fiscali (CCF). Ea explică, într-un mesaj transmis public, că autoconsumul populației din gospodăriile proprii nu poate fi considerat o sursă potențială de TVA și nu ar trebui inclus în acest indicator.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Este păcat când discuții prea tehnice ajung în spațiul public, fiindcă, așa cum am observant, sunt denaturate tocmai din cauza faptului că sunt informații greu de înteles de populatie, numai specialiștii în domeniu pot înțelege cum se calculează GAP-ul de TVA”, atrage atenția Vizoli.
Ea explică faptul că GAP-ul de TVA reprezintă diferența dintre TVA-ul teoretic, care ar trebui colectat dacă toate tranzacțiile ar fi declarate și plătite corect, și TVA-ul efectiv încasat de stat. Diferența reflectă evaziunea fiscală, fraudele, insolvențele, erorile sau neconformarea voluntară.
Vizoli precizează însă că esențial este modul în care se calculează TVA-ul teoretic: „De regulă, acest indicator se calculează în funcție de populație și coșul zilnic de consum. Se presupune că TVA colectată ar rezulta din aplicarea TVA la acest coș și înmulțirea cu numărul populației.”
În acest punct intervine discuția despre autoconsum, invocată recent de președintele ANAF. Mariana Vizoli subliniază că produsele realizate și consumate în gospodăriile proprii – precum dulcețuri, murături sau alte alimente – nu intră în circuitul economic și, prin urmare, nu generează TVA.