Curtea Constituţională a Germaniei a suspendat vineri procesul de ratificare a planului Uniunii Europene de relansare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, din cauza unui recurs înaintat împotriva acestui mecanism ce are la bază constituirea unei datorii europene comune, transmite AFP.
Planul de relansare prevede pentru România alocarea în următorii șase ani a aproape 30 de miliarde de euro, din care 14 miliarde sub formă de granturi nerambursabile și restul împrumuturi cu dobândă extrem de scăzută. Fără acest plan de relansare, numit PNRR în varianta autohtonă, România ar pierde sute de proiecte de infrastructură, digitalizare sau reformare a unor instituții.
Instanţa supremă a Germaniei ”a decis că textul de lege” asupra acestui plan, care tocmai a fost aprobat mai devreme vineri de parlamentarii germani, ”nu trebuie să fie parafat de şeful statului”, în aşteptarea unei decizii privind acest recurs.
Extrema-dreaptă îşi anunţase intenţia de a depune recurs împotriva acestei legi.
De asemenea, Curtea de Conturi a Germaniei a criticat în urmă cu două săptămâni planul de relansare post-COVID al UE, ale cărui efecte financiare ar urma, potrivit acestei instituţii, să aibă repercusiuni şi asupra viitoarei generaţii.
Într-un raport privind acest plan de relansare – finanţat prin împrumuturi contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare şi din care mai departe statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi în baza planurilor naţionale aprobate de Comisie, – Curtea de Conturi a Germaniei a obiectat, printre altele, faţă de caracterul comun al datoriei, neaplicarea regulilor bugetare ale UE pentru această datorie şi inexistenţa unui plan de rambursare constrângător pentru statele membre. În acelaşi document se estimează că Germania va vărsa 65 de miliarde de euro în plus faţă de suma de care va beneficia.
Constituţia Germaniei stabileşte limite foarte stricte cu privire la tot ce s-ar putea considera a fi o punere la comun a datoriilor publice în Europa.
Sursa: Agerpres
Foto: Sediul Curții Constituționale Federale din Germania / Sursa: https://www.bundesverfassungsgericht.de