Grupul sud-coreean EcoPro BM va investi 810 milioane de dolari pentru a construi o uzină de componente de baterii în Ungaria

viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Grupul sud-coreean EcoPro BM intenţionează să construiască o uzină în Ungaria care va produce catozi utilizaţi în bateriile pentru automobilele electrice, a anunţat miercuri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto într-un mesaj video postat pe Facebook, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Investiţia amplasată în oraşul Debrecen, estul Ungariei, la granița cu România, are o valoare de 264 miliarde de forinţi (810 milioane de dolari) iar prima fază a lucrărilor de construcţie este programată să se încheie în a doua jumătate a anului 2024. Ca de a doua fază ar urma să se încheie un an mai târziu.

“În condiţiile în care industria auto constituie 30% din producţia industrială totală, este vital pentru creşterea economică viitoare să atragem din ce în ce mai multe investiţii în sectorul automobilelor electrice din Ungaria”, a spus Peter Szijjarto. Acesta a mai spus că guvernul ungar va acorda un grant firmei EcoPro BM, a cărui valoare va fi dezvăluit după ce Comisia Europeană va fi înştiinţată de acordul convenit.

Viitoarea uzină va avea capacitatea de a produce 108.000 de tone de catozi pe an, suficient pentru a aproviziona 1,35 milioane de automobile electrice.

“Piaţa europeană în creştere rapidă este o oportunitate foarte bună pentru EcoPro. Aceasta este prima noastră investiţie în străinătate şi un pas important”, a declarat directorul general de la EcoPro BM, Kwon Woo-seuk.

EcoPro Co Ltd a semnat un acord de trei ani cu SKI, în temeiul căruia furnizorul local de piese va furniza materiale cheie pentru bateriile SKI cu conținut ridicat de nichel.

SK Innovation (SKI), principalul producător de baterii din Coreea de Sud, are în vedere construirea celei de-a doua fabrici de baterii în străinătate, în Europa, în colaborare cu producătorul american de automobile Ford, afirmau în această toamnă surse din industrie, citate de The Korea Times.

România, Ungaria și Polonia sunt privite ca principalii candidați pentru proiectul SKI-Ford, al cărui cost este estimat la circa 11 trilioane de woni, Ungaria câștigând un avantaj față de celelalte două țări din estul Europei, deoarece SKI are operațiuni acolo, au spus sursele.

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *