Cea mai mare avere din universul cryptomonedelor a început cu o partidă de poker cu prietenii (Bloomberg)

CZ Twitter, Changpeng Zhao

Printre prinții și prințesele, actorii și sportivii de top atrași de Abu Dhabi Grand Prix în fiecare an pe insula Yas Island regăsim o figură mai puțin tipică: un fost angajat al McDonald’s și dezvoltator de software care a reușit să intre practic peste noapte în rândurile celor mai bogați oameni din lume – Changpeng Zhao, unul dintre pionierii cryptomonedelor și proprietarul Coinbase, relatează agenția Bloomberg.

Într-o regiune cunoscută pentru bogăția sa, Zhao, 44 de ani, se integrează perfect. Averea sa este estimată la 96 de miliarde de dolari de Bloomberg Billionaires Index. La o astfel de cifră, are o avere mai mare decât cel mai bogat om din Asia, Mukesh Ambani, și rivalizează cu titani ai industriei tech precum Mark Zuckerberg sau fondatorii Google Larry Page și Sergey Brin.

Bloomberg notează că averea lui Zhao ar putea fi semnificativ mai mare, deoarece estimarea nu ia în calcul cryptomonedele pe care acesta le deține, printre care Bitcoin și tokenul Binance BNB, care a avut o apreciere de 1.300% anul trecut.

Succesul Binance ilustrează averile imense din universul crypto, dar și controversele care abundă.

Interzisă în China – unde a fost fondată – compania se confruntă cu anchete ale autorităților de reglementare în toată lumea. Departamentul Justiției și Fiscul american anchetează dacă o entitate controlată de Zhao, Binance Holdings Ltd., este un vector pentru spălare de bani și evaziune fiscală, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Potrivit analizelor Bloomberg, Binance a generat anul trecut venituri de cel puțin 20 de miliarde de dolari. Este aproape triplu față de ce estimează analiștii de pe Wall Street că va realiza Coinbase Global Inc., companie listată pe bursă cu o valoare de piață de 50 de miliarde de dolari, în 2021.

Binance s-a aflat de asemenea în vizorul autorităților de reglementare din Marea Britanie, Japonia, Germania și alte țări.

Zhao a refuzat să comenteze relatarea Bloomberg iar Binance a contestat acuratețea estimărilor realizate de Bloomberg în ceea ce privește valoarea de piață a firmei.

“Crypto este încă în stadiul de creștere. Este susceptibilă să sufere niveluri înalte de volatilitate. Orice cifră auzi astăzi poate fi diferită de numărul pe care îl auzi a doua zi”, a comentat Binance, într-o declarație.

“Nu sunt un anarhist”

Zhao afirmă că își dorește reglementarea sectorului.

“Nu sunt un anarhist. Nu cred că civilizația umană a avansat destul pentru a trăi într-o lume fără reguli”, a afirmat acesta, în cadrul unui forum economic organizat de Bloomberg anul trecut.

Zhao, cetățean canadian în prezent, s-a născut în provincia chineză Jiangsu. Tatăl său, un profesor universitar, a fost exilat la țară în perioada Revoluției culturale a lui Mao și, când CZ, cum este cunoscut patronul Binance, avea 12 ani, s-a mutat cu familia la Vancouver.

Familiarizat cu tehnologia de la vârste mici, Zhao a studiat informatica și a obținut posturi în lumea finanțelor la Tokyo și New York, inclusiv o slujbă de patru ani la Bloomberg LP, compania mamă a Bloomberg News.

Partida de poker

Drumul său în industria crypto a început în Shanghai în 2013, în timpul unei partide de poker cu prietenii la care mai participau Bobby Lee, pe atunci CEO la BTC China, și investitorul Ron Cao, care l-au încurajat să-și plaseze 10% din venituri în Bitcoin.

După ce a studiat o perioadă, și-a vândut apartamentul pentru Bitcoin. În 2017, a înființat Binance.

Binance a devenit destinația principală pentru tranzacționarea de altcoin – “alternative coins” – cryptomonede mai puțin lichide ca Bitcoin sau Ethereum dar care au înflorit puternic în 2020. Firma oferă posibilitatea de a tranzacționa peste 350 de monede digitale, mai mult decât dublu față de oferta Coinbase, potrivit Coingecko.

Inițial Binance permitea clienților să deschidă un cont doar cu adresa de email, concentrându-se pe tranzacțiile între cryptomonede și limitând interacțiunile cu băncile tradiționale și autoritățile de reglementare. Începând de anul trecut, compania a anunțat că toți userii noi trebuie să-și verifice identitatea.

Mai bogat decât Elon Musk?

Compania nu a avut niciodată un sediu oficial. Binance a fost înființată în China, alungată din Japonia și exilată în Malta, unde autoritatea de reglementare financiară a negat că ar fi supervizat platforma.

Acum, Binance încearcă sî-și stabilească un cartier general, afirma în noiembrie Zhao, care preciza că un anunț va fi făcut “într-o perioadă foarte scurtă de timp.” Declarația reprezintă o schimbare față de 2020, când Zhao spunea că sediul firmei este oriunde se află. În dosarele juridice, avocații firmei vorbesc despre Insulele Caiman, un celebru paradis fiscal.

La finalul anului trecut, Binance sonda posibilitatea de a colecta fonduri de la fonduri suverane iar filiala sa americană sonda investitorii pentru o posibilă listare pe burse. În noiembrie, Wall Street Journal relata că foste cadre de conducere estimau că societatea ar putea valora până la 300 de miliarde de dolari.

Dacă reușește acest lucru, Zhao ar putea deveni mai bogat decât Elon Musk, primul în clasamentul miliardarilor mondiali.

Twitter, Changpeng Zhao

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *