Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani revine în zona pozitivă, pentru prima oară din 2019

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Randamentul obligațiunilor germane pe zece ani a revenit miercuri în teritoriul pozitiv, pentru prima oară din mai 2019, în condițiile în care inflația puternică din zona euro stârnește temeri legate de înăsprirea politicii monetare, potrivit Le Figaro.

În jurul orei 07,50 GMT randamentul Bund, referința pe piața datoriilor, evolua imediat deasupra pragului zero (+0,008%).

Acest lucru s-a întâmplat ultima oară la relaxarea monetară decisă de Banca Centrală Europeană în 2019, pe fondul temerii de recesiune. Evoluția constituie un semnal important pentru piețe în ceea ce privește o majorare a dobânzilor de intervenție ale BCE, care se mențin la minime istorice în ultimii ani. La nivelul minim, randamentul Bund a coborât până la -0,86% în 9 martie 2020, potrivit datelor Bloomberg.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Însă inflația a început să crească în 2021 în zona euro, și în special în Germania, în special din cauza majorării prețurilor la energie și a penuriei de anumite produse. În prezent există temeri că inflația ar putea fi un fenomen mai durabil decât se credea inițial, ceea ce forțează BCE să închidă robinetul creditării.

„Dacă luăm evoluția din anul 2021 ca referință, atunci randamentul Bund pe 10 ani ar putea urca până la 0,30% în acest an”, crede Elmar Völker, analist la banca LBBW. Cu toate acestea, ezitările BCE de a reacționa în fața inflației rămân o frână în creșterea randamentului obligațiunilor.

BCE a făcut însă un prim pas în decembrie când a decis reducerea progresivă a achizițiilor de active, în cadrul programului PEPP în valoare de 1.850 miliarde de euro. Pentru a vedea o primă majorare de dobânzi, ar trebui așteptată mai întâi finalizarea achizițiilor de active, potrivit scenariului BCE, care se distinge astfel de acțiunea mai agresivă a Federal Reserve, care a semnalat deja majorarea dobânzilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: