Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță prin care interzice temporar debranșările de la rețeaua de energie electrică și de gaze și prin care obligă furnizorii să recalculeze fără penalități facturile emise fără măsurile de plafonare și compensare, în termen de 15 zile, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu, după ședința de Guvern.
„Astăzi am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, adică neaplicarea mecanismelor de plafonare și compensare. Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile. Pe perioada acesta se 15 zile se suspendă inclusiv o plată a acestora. Pentru a întâmpina eventuale abuzuri, pe perioada ordonanței de plafonare și compensare sunt interzise practic debranșările, de la data publicării în Monitorul Oficial”, a spus ministrul Energiei Virgil Popescu.
Q: Despre câte facturi recalculate vorbim?
A: Aș vrea să văd raportul exact al ANPC și ANRE ca să știm exact câte facturi sunt.
Q: Cum se va face recuperarea diferenței de preț din factură?
A: Există procedură, un regulament special al ANRE pentru aceste diferende între client și furnizor. Dacă diferența este mai mare de 100 de lei, la cererea clientului, în 5 zile, furnizorul are obligația de a efectua plata. Dacă e mai mică de 100 lei, se recuperează din factura următoare.
Q: Limita de consum este pentru perioada de 5 luni de zile sau se plică de la 1 februarie încolo?
A: Cantitatea de 1.500 mc și cantitatea de 2.500 kW se aplică pe toată perioada 1 noiembrie – 31 martie.
Q: Pe facturile din ianuarie vor fi modificările?
A: Eu cred cu certitudine că pe facturile din ianuarie, dar să așteptăm să vorbim și cu ceilalți. Ordonanța va fi aprobată în ședința de săptămâna viitoare, care va fi în ianuarie.
Q: Cum poate un bătrân să înțeleagă dacă o factură e corectă sau greșită?
A: Pentru absolut toți, bătrâni sau sunt singuri, primul semn este dacă plătește mai mult.
Q: Este posibilă revenirea la piața reglementată, începând cu luna aprilie, așa cum au propus social-democrații?
A: Noi am proopus în ședința coaliției reglementare pentru partea casnică, lsați-ne să vedem cum evoluează scenariile și prețurile.
Q: La nivel european se permite revenirea la piața reglementată?
A: Pe o perioadă limitată de timp, aplicând și legea concurenței. Avem și directiva 944 – și acolo se spune că se poate face intervenție pe prețuri pe o perioadă limitată.
Q: Imposibilitatea debranșării pe ce perioadă?
A: Pe perioada de aplicare a legii și încă 90 de zile după.
Q: Este estimat un buget? De unde ar urma să vină banii?
A: Banii vor veni în principal de la bugetul de stat, dar în principal de la dividendele și impozitele pe veniturile suplimentare pe care companiile din energie le-au făcut în această perioadă. E normal să se întoarcă aceste venituri excepționale înapoi către populație. Un buget estimativ a prezentat premierul – 3 miliarde.