Anunţul făcut vineri de grupul Intel Corp potrivit căruia va investi 20 de miliarde de dolari în două noi fabrici de semiconductori amplasate în SUA contrastează cu tăcerea grupului american privind planurile pentru noi uzine în Europa vehiculate anul trecut, informează Reuters, citat de Agerpres.
În luna septembrie 2021, Intel a informat că ar putea investi până la 95 de miliarde de dolari în Europa, pe parcursul următorului deceniu, în ideea de a creşte capacităţile de producţie de cipuri ale regiunii. De asemenea, directorul general de la Intel, Pat Gelsinger a spus că, până la finele lui 2021, grupul american va anunţa locul unde vor fi amplasate două noi uzine europene pentru producţia de cipuri.
Însă până acum nu a fost făcut niciun anunţ oficial cu privire la uzinele din Europa chiar dacă vineri Intel şi-a prezentat intenţia de a investi 20 de miliarde de dolari într-o mare unitate de producţie lângă Columbus, Ohio, unde va dezvolta şi fabrica cipuri semiconductoare avansate.
Analiştii sunt de părere că grupul american ar putea aştepta introducerea unei noi legi înainte de a decide care este locul din Europa unde îşi va construi uzinele. Joi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunţat că executivul comunitar va propune la începutul lunii februarie un act legislativ privind microcipurile, în ideea de a reduce dependenţa continentului de furnizorii asiatici.
În paralel, Intel a purtat discuţii cu mai multe guverne europene, inclusiv cele din Germania şi Italia, în căutarea unei posibile locaţii pentru uzinele sale. “Suntem încântaţi de conversaţiile pe care le purtăm. Detaliile sunt confidenţiale dar vom face un anunţ imediat ce va fi posibil”, a declarat un purtător de cuvânt de la Intel.
Potrivit analistului Gartner, Alan Priestley, este posibil ca odată cu decizia de a construi o nouă uzină în statul american Ohio, presiunile pentru ca Intel să deschidă o uzină în Europa să se fi redus. “De asemenea ar putea amâna o decizie dacă se aşteaptă ca legea europeană să aibă un impact semnificativ asupra finanţării”, a adăugat Alan Priestley.
Potrivit surselor citate de Reuters, Germania este în fruntea potenţialelor locaţii pentru o uzină Intel în Europa, autorităţile din landurile Bavaria şi Dresda încercând să convingă grupul american. O uzină ultra modernă de producţie de cipuri costă peste 20 de miliarde de dolari, iar cele mai scumpe utilaje sunt de regulă învechite peste cinci ani. Uzina din Germania ar putea avea un cost comparabil.
În prezent, majoritatea cipurilor folosite e companiile europene vin de la trei furnizori asiatici: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Samsung şi United Microelectronics. Anul trecut constructorii auto din Europa au fost nevoiţi să îşi reducă ritmul de producţie din cauza lipsei de semiconductori.