Compania multinațională anglo-olandeză de petrol și gaze Shell va renunța la toate operațiunile sale din Rusia, inclusiv la o centrală majoră de gaz natural lichefiat, a anunțat luni compania, potrivit Reuters.
Shell a transmis că va renunța la uzina emblematică Sakhalin 2 LNG, în care deține 27,5% din acțiuni și care este deținută și operată în proporție de 50% de gigantul rus Gazprom.
De asemenea, compania intenționează să își înceteze implicarea în gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, unde a ajutat cu finanțare ca parte a unui consorțiu de companii. Germania a oprit săptămâna trecută proiectul.
Shell a spus că decizia de a renunța la asocierile în participațiune din Rusia va duce la deprecieri. Shell avea aproximativ 3 miliarde de dolari în active imobilizate în aceste întreprinderi din Rusia la sfârșitul anului 2021, se arată în comunicat.
De asemenea, Shell va ieși din Salym Petroleum Development, un alt joint venture cu Gazprom.
Împreună, Salym și Sakhalin 2 au contribuit cu 700 de milioane de dolari la câștigurile nete ale Shell în 2021.
„Suntem șocați de pierderea de vieți omenești în Ucraina, pe care o deplângem, rezultată dintr-un act de agresiune militară fără sens, care amenință securitatea europeană”, a declarat șeful executivului Shell, Ben van Beurden, într-un comunicat.
Decizia Shell vine la o zi după ce rivalul BP și-a abandonat participația la gigantul petrolier rus Rosneft, într-o mișcare care ar putea costa compania britanică peste 25 de miliarde de dolari. Equinor din Norvegia plănuiește de asemenea să părăsească Rusia.
Alte companii occidentale, inclusiv banca globală HSBC și cea mai mare firmă de leasing de avioane din lume, AerCap, au declarat că intenționează să părăsească Rusia, pe măsură ce guvernele occidentale impun sancțiuni economice împotriva Moscovei.