Războiul Rusiei în Ucraina ar putea duce la reducerea producţiei de neon în Ucraina, produs critic în producţia de semiconductori, la niveluri îngrijorător de scăzute, transmite CNBC, citat de News.ro. Aceasta în contextul în care există deja deficit de cipuri la nivel mondial.
Neonul este necesar pentru laserele care sunt utilizate într-un proces de producţie de cipuri cunoscut sub numele de litografie, în care maşinile sculptează modele pe bucăţi minuscule de siliciu realizate de companii precum Samsung, Intel şi TSMC.
Mai mult de jumătate din neonul din lume este produs de câteva de companii din Ucraina, potrivit lui Peter Hanbury, analist de semiconductori la firma de cercetare Bain & Co. Aceste companii includ Ingas, cu sediul în Mariupol, precum şi Cryoin şi Iceblick, care au sediul la Odesa.
Firmele nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea CNBC, dar Ingas şi Cryoin şi-au încetat operaţiunile în ultimele săptămâni, pe fondul atacurilor din partea forţelor ruse, potrivit Reuters.
Întrucât companiile ucrainene de top la nivel mondial şi-au închis operaţiunile, producţia de neon este pe cale să scadă puternic, pe măsură ce conflictul se prelungeşte.
Pe baza estimărilor firmei de consultanţă Techcet, consumul mondial de neon pentru producţia de semiconductori a ajuns la aproximativ 540 de tone metrice anul trecut. Având în vedere că Ucraina produce peste jumătate din neonul din lume, cifra ar putea scădea sub 270 de tone metrice în 2022 dacă producătorii de neon ai naţiunii rămân închişi.
”Dintre materialele utilizate în fabricarea de cipuri care ar putea avea un impact asupra aprovizionării lor din cauza conflictului din Ucraina, neonul reprezintă cea mai mare provocare potenţială”, a declarat Hanbury pentru CNBC, prin e-mail.
Lipsa globală de cipuri a făcut deja ravagii în lanţurile de aprovizionare şi a dus la întârzieri îndelungate pentru produse precum maşini noi şi console de jocuri precum PlayStation 5.
Mai multe în analiza CNBC