EXCLUSIV O mare companie de logistică din Ucraina vrea să se relocheze în România

db schenker camion logistica Sursa foto: SB Schenker, Facebook

O companie mare de logistică din Ucraina, mai exact din Odessa, vrea să-și relocheze activitatea în România. Compania, rămasă nenumită, are circa 400 de camioane și cisterne.

Compania încarcă să găsească soluții pentru mutarea afacerii în România și încearcă să efectueze rapid procedurile necesare. Și nu e singura firmă care vrea să se refugieze în România din cauza războiului cu Rusia.

„Problema e că nu știi cât de mult vor să stea. Dacă vin pentru o perioadă lungă e ok, dar dacă vor să plece imediat ce se termină războiul, e o problemă. E greu de crezut că vreun dezvoltator de spații logistice e dispus să-și blocheze 5.000-10.000-20.000 mp pentru câteva luni. Dacă s-ar face contract pe trei ani, de exemplu, ar fi altceva”, spune, pentru Economedia, Andrei Brînzea, partener pe industrial și logistică al C&W E).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În cazul oamenilor e mai ușor, de altfel și Cushman & Wakefield Echinox a angajat o refugiată din Ucraina în aceste zile. La companii, deși s-a vorbit destul despre comapanii din Ucraina, care vor să se relocheze parția sau total în România, e mai complicat și durează, sunt o serie de proceduri care trebuie respectate.

De altfel, s-a vorbit despre firme ucrainiene care caută apartamente de închiriat pentru angajații lor în România și pun presiune pe piața chiriilor, despre producție relocată parțial în România din Ucraina, aflată în război de apărare și din Rusia, lovită de sancțiuni, dar deocamdată până acum nu s-a aflat nimic concret, deși inclusiv Leoni vrea să relocheze o parte din producția de cablaje din Ucraina și România.

De altfel, brokerul imobiliar Georgian Marcu scria pe Facebook că „în 3 săptămâni “au dispărut” 3.000 de anunturi cu apartamente de închiriat, din piață. Cererea pe termen scurt a crescut exponențial. Sunt mii de cereri de închiriere pe 1-3-6 luni din partea cetățenilor ucrainieni. De la tranzit ajungem la termen scurt, pe toate segmentele de preț, de la 100 de euro la 5.000 de euro pe lună. Companiile care își relochează angajații sau colaboratorii din Ucraina vin și ele cu cereri de 10-30 de apartamente – astea au ajuns pe la noi. Înțeleg că au fost și cereri de 100 de unități. Genul acesta de stoc nu există în mass market. Sunt prea puțini jucatori care au zeci de apartamente în portofoliu. Sunt câțiva care au niște pachete de apartamente dar în segmentul superior de preț, care își doresc chiriași stabili, pe termen lung. Pentru companiile care care caută de închiriat nu e simplu să închirieze de la zeci de proprietari, persoane fizice… și aici apare o altă provocare. Personal, pentru una din companii, am reușit să grupez 10 apartamente, în același ansamblu, de la proprietari persoane fizice, care să accepte și un preț cu discount și termen scurt… Vedem dacă se închide, sunt prea multe necunoscute și incertitudini din ambele părți, în momentul de față. Problema va apărea în următoarele săptămâni, dacă trendul se va accentua. De la discount de preț probabil se va trece la plata unor bonusuri pentru acceptarea închirierii pe termen scurt. Consumatorul normal va trebui sa intre în competiție cu astfel de cereri, fapt ce va pune presiune pe prețul final. E clar că vor urma zile complicate.”

Deși Odessa nu e în situația Mariopolului asediat de ruși și bombardat constant, companiile prezente în Odessa par a încerca să-și salveze afacerile afectate, oricum, de invazia rusă, mai ales că o parte a Ucrainei a devenit greu frecventabilă și periculoasă din cauza prezenței aseditorilor și a drumurilor distruse.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: