România, în top 10 producători de pere din Uniunea Europeană

fructe, pere Sursa foto: Pixabay

Sunt români care cred că pomicultura din România a dispărut odată cu comunismul. Suprafața totală a scăzut, într-adevăr. Nici producțiile nu mai sunt ca înainte de 1989. Cu toate acestea, livezile românești, așezate pe baze private și cu ajutorul fondurilor europene acordate după 2007, produc anual câteva zeci de mii de tone de pere. Nu este mult, dar nu suntem în situația deplânsă de unii conaționali, scrie LanțulAlimentar.ro.

În 2020, producția totală de pere obținută în România a fost de 47.800 t. Cea mai mare recoltă a înregistrat-o Italia, 605.000 t. Pe locul doi s-a plasat Olanda, 400.000 t. Pe locul trei, Belgia: 392.600 t. Producții bune au mai obținut: Spania, 323.700 t și Franța, 144.200 t.

Media producțiilor de pere în România, în perioada 2009 – 2019, este de 54.900 t. Vârful a fost atins în 2009, 65.100 t.

Cele aproape 50.000 t de pere produse de livezile din România nu asigură necesarul de consum al populației. În anul comercial 2020/21, România a importat 20.153 t de pere proaspete din spațiul comunitar și 8.475 t de pere proaspete din afara Uniunii Europene. Importurile au totalizat 28.633 t.

În ce privește exporturile, 29 t au plecat către țări europene și 38 t către țări din afara UE.

Citește analiza integrală pe LanțulAlimentar.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: