Aprilie a fost luna cu cea mai mare creștere a prețurilor din zona euro înregistrată vreodată de un sondaj de top în afaceri. Sondajul lunar S&P Global al întreprinderilor, indicele PMI, a raportat vineri salturi record atât în ceea ce privește bunurile, cât și serviciile. Creșterea prețurilor a fost determinată de o creștere a costurilor a inputurilor – a doua cea mai mare înregistrată de la începutul seriei în 1998 și cea mai mare înregistrată vreodată în Germania – inclusiv pentru energie și salarii, indicând o tendință inflaționistă continuă, scrie Politico.
„Prețurile medii practicate pentru bunuri și servicii au crescut într-un ritm fără precedent în aprilie, deoarece aceste costuri mai mari au fost transferate către clienți, trimițând un semnal îngrijorător că presiunile inflaționiste continuă să crească”, a scris Chris Williamson, economist șef de afaceri la S&P Global.
Partea bună este că activitatea economică din zona euro a revenit în aprilie, determinată de creșterea activităților de agrement și a călătoriilor. Dar producția a fost aproape de blocare, constrânsă de întreruperile lanțului de aprovizionare și de prețuri ridicate.
Indicele producției Flash Eurozone PMI, o măsură a activității economice între sectoare, a înregistrat un maxim de șapte luni la 55,8, în timp ce Flash Eurozone Manufacturing PMI a înregistrat un minim de 15 luni la 55,3.
În zona euro, Germania a înregistrat cea mai mare scădere a creșterii, atingând un minim de trei luni, deoarece prima scădere a producției de producție din iunie 2020 a compensat creșterea serviciilor. Între timp, Franța a înregistrat o creștere rapidă din ianuarie 2018, determinată în principal de o creștere a serviciilor.
„Zona euro a început, prin urmare, al doilea trimestru pe o bază mai puternică decât se anticipase, încurcând așteptările consensuale privind o încetinire”, a scris Williamson. „Cu toate acestea, slăbiciunea sectorului de producție este o preocupare majoră”.