Prețul gazului crește cu o cincime, după ce Rusia a anunțat că taie gazele pentru Bulgaria și Polonia

gaze Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Prețul gazului european a crescut cu o cincime miercuri, după ce compania rusă Gazprom a suspendat livrările către Polonia și Bulgaria, declarând că țările nu au reușit să efectueze plățile în ruble care erau datorate cu o zi mai devreme, scrie Financial Times.

Contractele futures care urmăresc prețul angro al gazului din Europa au crescut cu aproape 20%, la 117 euro pe megawat oră, scrie FT. Prețurile sunt de aproape șapte ori mai mari decât acum un an.

Anterior, Bloomberg scria că prețul gazului european creștea cu 24% miercuri dimineață, până la 127,50 euro pe megawat-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza neplății în ruble”, a spus Gazprom într-un comunicat.

Gazprom Export, filiala de export a grupului rus, nu a primit plăți în ruble pentru livrările din aprilie de la Bulgargaz și PGNiG până la sfârșitul zilei lucrătoare de marți, așa cum prevedea noua reglementare rusă, se arată în comunicat.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decretat în martie ca gazele exportate de Gazprom în așa-zise țări „neprietenoase”, care includ statele membre UE, să fie vândute doar pentru ruble, din aprilie, conform unei scheme stabilite între Gazprom, Gazprombank, banca centrală a Rusiei și guvern.

Mai mulți cumpărători europeni au refuzat să plătească în ruble, spunând că aceasta contrazice termenii contractului și ar fi o modalitate de a ocoli sancțiunile UE asupra băncii centrale ruse.

Gazprom Export a notificat Bulgargaz și PGNiG suspendarea furnizării de gaze de miercuri până la efectuarea plății în conformitate cu procedura decretată, a spus compania. Acesta a avertizat că retragerea neautorizată a volumelor de gaze care tranzitează Polonia și Bulgaria către alte țări europene precum Germania ar avea ca rezultat o reducere a livrărilor de tranzit.

„Bulgaria și Polonia sunt state de tranzit”, a spus Gazprom. „În cazul retragerii neautorizate a gazului rusesc din volumele de tranzit către țări terțe, livrările pentru tranzit vor fi reduse cu acest volum.”

Europa depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din necesarul de gaze. Gazprom deține monopolul furnizării de gaze prin conducte în Rusia.

Între timp, Ungaria a încheiat un acord pentru a plăti într-un cont denominat în euro la Gazprombank, care la rândul său va depune suma în ruble la Gazprom Export, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto într-un videoclip postat pe Facebook. Următoarea sa plată este scadentă pe 22 mai, a spus el. Slovacia a ajuns la același acord, a adăugat el.

Szijjarto i-a asigurat pe maghiari că, deși aprovizionarea cu gaz a țării a sosit din Rusia prin Turcia, Bulgaria și Serbia, tranzitul prin Bulgaria nu va fi afectat și țara va continua să își primească aprovizionarea „conform contractului și conform planului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: