O treime din vinul franțuzesc, distrus de gerul care a devastat vița de vie

franta, podgorii, incalzite, focuri, vie, vita de vie Sursa foto: Emmanuel Macron / Twitter

Cel puțin o treime din producția franceză de vin în valoare de aproape 2 miliarde de euro se va pierde anul acesta, după ce temperaturile rare de îngheț au devastat multe vii și livezi din toată Franța, scrie The Guardian.

„Aceasta este probabil cea mai mare catastrofă agricolă de la începutul secolului XXI”, a declarat săptămâna aceasta ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, iar guvernul a numit fenomenul „un dezastru agricol” și a început să pregătească măsuri financiare de urgență.

Un val de îngheț a lovit brusc Franța după o perioadă de vreme caldă, ceea ce a agravat daunele. Căldura a încurajat vița de vie și pomii fructiferi să se dezvolte mai devreme decât de obicei, doar pentru a fi lovite de frigul brusc.

O federație națională agricolă franceză a declarat pentru AFP că este de părere că cel puțin o treime din producția de vin din Franța ar fi pierdută, deoarece anumite recolte de struguri din multe dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din Franța riscă să fie decimate.

Distrugerea a lovit o parte din Franța, inclusiv Bordeaux, Burgundia, Valea Rhône și Provence, afectând viile, dar lovind și cultivatorii de kiwi, caise, mere și alte fructe, dar și culturi precum sfecla și rapița.

Viticultorii s-au luptat de-a lungul mai multor nopți pentru a încerca să salveze podgoriile, încercând să încălzească butașii de viță de vie și copacii prin aprinderea de mii de focuri mici și lumânări lângă ele, ceea ce a creat imagini spectaculoase.

Președintele francez Emmanuel Macron a postat pe Twitter o imagine a podgoriilor luminate de focuri, exprimându-și sprijinul pentru fermieri.

Thomas Montagne, șeful confederației europene de viticultori independenți și producător din Luberon, în sudul Franței, a declarat: „Există un sentiment de deziluzie, deoarece producătorii francezi de vin au fost deja afectați puternic de restricțiile Covid și de închiderile de baruri și restaurante. Producătorii independenți au fost puternic afectați de anularea târgurilor de vin din cauza Covid. Exporturile internaționale au fost, de asemenea, afectate; deja am fost loviți de tarifele pentru vinul francez impuse de fostul președinte american Donald Trump”.

Sursa foto: Emmanuel Macron / Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *