Preşedintele Comisiei IT din Camera Deputaţilor: ”Putem să avem cloud şi să umblăm după hârtii în acelaşi fel”/ Cheia e interoperabilitatea

calculator, job, grafice Foto: Pixabay

”Putem să avem cloud şi să umblăm după hârtii în acelaşi fel”, spune preşedintele Comisiei de tehnologia informaţiei din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaș, într-un interviu pentru News.ro. Acesta susţine că soluţia pentru debirocratizare e o ”platformă de interoperabilitate” astfel încât cetăţeanul să nu mai fie ”poştaş între instituţiile statului”.

“Cloud-ul e o infrastructură care înlocuieşte toate micile centre de date sau micile servere din instituţiile publice cu o platformă care va fi suport pentru a rula aplicaţii într-o manieră centralizată. Pe scurt, nu mai avem servere la Casa de pensii, la ANAF, care nu sunt sigure din punct de vedere cibernetic, care cad în fiecare zi, ci avem o platformă unică pe care stau toate aceste servicii publice electronice. E un fel de mare computer, cu patru centre de date în ţară. E o platformă unică pe care punem aplicaţii şi pe care noi le accesăm ca să scoatem o adeverinţă, să facem o plată sau să solicităm o autorizaţie de construcţie. Repet, e o platformă unică, care reuşeşte să ajute foarte mult statul român, să avem servicii mai performante şi de o claritate mai bună”, explică Sărmaș, IT-ist de profesie.

Acesta subliniază că în România nu există vreo instituţie a statului care să fie capabilă să construiască infrastructura de cloud. “Tot la companii vom ajunge, care ne vor furniza echipamente,  le vor configura, vor instala componentele software”, spune Sărmaș.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acesta a vorbit și despre rolul instituțiilor în acest subiect.

Aşa cum arată astăzi ordonanţa de urgenţă care atribuie rolurile fiecărui actor implicat în cloud-ul guvernamental, respectiv SRI, STS şi Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), fiecare instituţie are competenţe pe diferite niveluri ale cloud-ului guvernamental. Dar nu ele sunt cele care implementează soluţia de cloud. Pe atribuţiile sale, STS va organiza o licitaţie, va cumpăra echipamente, cineva le va instala şi le va preda pentru gestionare către STS. Pe componenta ADR, la fel. Se va ţine această colaborare cu companiile private. Important este cât de performant va fi acest cloud guvernamental, pentru că dacă nu va fi unul performant, avem două scenarii: fie instituţiile publice nu vor avea servicii performante, fie instituţiile publice vor merge către alţi furnizori de servicii de cloud, iar cloud-ul guvernamental va rămâne nepopulat”, a spus Sărmaș.

Un bun model de construire a cloud-ul guvernamental e în Marea Britanie, “unde instituţiile publice au un catalog de servicii ce ţin de cloud şi îşi aleg serviciul de care au nevoie. Dacă mâine au nevoie de un server pentru e-mail, îl accesează de acolo. Dacă mâine au nevoie de o aplicaţie care să le gestioneze nişte baze de date, o solicită din acel catalog”.

Se face o confuzie între cloud și interoperabilitate, spune deputatul. “Cloud-ul e văzut ca o soluţie pentru toate problemele de birocraţie şi de lipsă a digitalizării. Nu esta asta. Dacă într-o plasă punem becuri şi baterii, becurile nu vor ilumina. Trebuie conectate la baterii. Dacă plasa e cloud-ul şi punem toate soluţiile informatice la un loc, adică becurile şi bateriile, asta nu înseamnă că vor comunica între ele. Interoperabilitatea este cea care ajută sistemele informatice să comunice între ele. Platforma de interoperabilitate este cea care asigură schimbul de date între două, trei, patru zece mii de soluţii informatice distincte. Şi la nivelul instituţiilor publice din România, şi în societate în general se face o confuzie. Se spune: când o să avem cloud, pentru că punem toate soluţiile în acelaşi loc, ele vor discuta între ele de unele singure, şi atunci cetăţenii nu vor umbla după hârtii. Fals! Putem să avem cloud şi să umblăm după hârtii în acelaşi fel şi să avem doar nişte soluţii informatice mai bune, mai performante, mai prietenoase, care nu se blochează. Eliminarea acestui rol de poştaş, pe care fiecare cetăţean român îl are, de a lua hârtia de la o instituţie şi de a o duce la cealaltă, se realizează prin interoperabilitate: conectarea bazelor de date din fiecare instituţie. Deci sunt două lucruri separate”, a spus Sărmaș.

Când vom avea sistem de interoperabilitate? Am scris o lege la nivelul Comisiei de tehnologie a informaţiei, pe care o conduc. Noi sperăm ca într-o lună de zile să o avem adoptată”, a mai spus deputatul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: