UE estimează costuri de 195 miliarde de euro în următorii cinci ani pentru reducerea dependenței de energia rusească

UE, Uniunea Europeana, comisia Sursa foto: FMI Facebook

UE ar putea cheltui aproape 200 de miliarde de euro în următorii cinci ani pentru a obține independența energetică față de Rusia, conform proiectelor de planuri care stabilesc obiective agresive în domenii precum energia verde și reducerea consumului, scrie Financial Times.

Un proiect al viitoarelor propuneri RepowerEU din partea Comisiei Europene, văzut de Financial Times, arată că Bruxelles-ul se așteaptă la investiții suplimentare de 195 de miliarde de euro până în 2027, pe lângă planurile de creștere a cheltuielilor pentru reducerea emisiilor de carbon.

De asemenea, UE va trebui să reducă consumul de energie mai mult decât se credea anterior pentru a îndeplini obiectivele ambițioase de emisii de carbon zero până în 2050.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Propunerile vor fi publicate săptămâna viitoare. Comisia a declarat deja că este de părere că UE ar putea reduce importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și a îndemnat statele membre să se aprovizioneze înainte de iarna viitoare.

De asemenea, solicită aprobarea statelor membre pentru un al șaselea pachet de sancțiuni, inclusiv un embargo treptat asupra petrolului rusesc în acest an. Măsurile au fost susținute de opoziția Ungariei, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc.

Propunerile se referă la „reducerea rapidă a dependenței Europei de combustibilii fosili ruși prin avansarea rapidă a tranziției curate și unirea forțelor pentru a realiza un sistem energetic mai rezistent și o adevărată uniune energetică”, se arată în proiectul Comisiei.

Acesta solicită o reducere cu 13% a consumului de energie până în 2030, în comparație cu o reducere de 9% în propunerea anterioară de directivă privind eficiența energetică.

Totodată, Bruxelles-ul încearcă să accelereze implementarea energiei regenerabile, urmărind ca sursele regenerabile să acopere 45% din întreaga cerere de energie până în 2030, comparativ cu ținta până în prezent de 40%. Acest lucru necesită mai mult decât dublarea capacității actuale de 511 gigawați pentru a ajunge la 1.236 GWh.

Documentul stabilește o strategie de accelerare a instalării capacității solare fotovoltaice până în 2028 până la mai mult de două ori nivelul actual. De asemenea, solicită o utilizare mai mare a pompelor de căldură și a energiei termice solare.

Comisia dorește, de asemenea, să vadă o creștere a utilizării hidrogenului cu 20 de milioane de tone de hidrogen generat din surse regenerabile până în 2030. Acesta va subvenționa diferența dintre costurile de producție și prețurile de vânzare pentru hidrogenul regenerabil generat în UE și în străinătate.

Un proiect de strategie energetică internațională, văzut și de FT, propune trei „coridoare de import de hidrogen” prin Marea Mediterană, Marea Nordului și, în cele din urmă, Ucraina.

Pe lângă aceste propuneri, UE va trebui să găsească modalități de a reduce dependența industriei europene de gazele naturale. Măsurile de creștere a eficienței energetice, de a explora înlocuirea combustibilului, de a stimula electrificarea și de a utiliza mai mult hidrogen din surse regenerabile ar putea economisi până la 35 de miliarde de metri cubi de gaze naturale până în 2030.

Infrastructura pentru terminalele și conductele de import de gaz natural lichefiat (GNL) va trebui îmbunătățită. Rețeaua electrică a UE ar putea necesita, de asemenea, investiții suplimentare de 29 de miliarde de euro, se arată în proiectul obținut de Financial Times.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: