Bugetul Iașiului, investiții majore în dezvoltare. Principalele proiecte: infrastructură, parcuri industriale, centru regional de inteligență artificială și trei noi spitale

iasi palatul culturii Foto: Palatul Culturii din Iași (Unsplash / Adi Coco)

Autoritățile locale și județene din Iași estimează că vor cheltui în acest an peste 3 miliarde lei, iar cel puțin o treime din acest buget este dedicată dezvoltării municipiului și județului, conform proiectelor de buget ale Primăriei Iași și Consiliul Județean (CJ) care vor fi aprobate în cursul acestei săptămâni.

Proiectele majore ale Iașului pe anul 2021 sunt în domeniul infrastructurii: printre altele, Primăria va pune capăt programului multianual de modernizare a tuturor căilor de rulare pentru tramvaie, un program început acum peste 10 ani, iar CJ va investi cea mai mare parte a bugetului de dezvoltare în refacerea drumurilor județene și reabilitarea de spitale. Continuarea investițiilor în reabilitarea sistemului de termoficare, restaurarea unor obiective de patrimoniu cultural, înnoirea parcului de vehicule al operatorului de transport public, reabilitarea unor spitale și școli, precum și refacerea unor spații verzi sunt alte proiecte care beneficiază de alocări importante în buget.

Dacă Primăria își bazează investițiile în special pe fonduri europene, cea mai importantă sursă de finanțare la administrația județeană este excedentul bugetar pe anii trecuți.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Anul 2021 va fi punctul de plecare pentru autoritățile ieșene în demararea unor proiecte de amploare, în sensul că proiectele de buget prevăd fonduri pentru depunerea cererilor de finanțare, finalizarea proiectării lucrărilor sau demararea studiilor de fezabilitate.

În cazul Primăriei, printre proiecte se numără: un nou stadion, o nouă sală de sport, cinci pasaje (două supraterane și trei supraterane) și reabilitarea altor două existente, consolidarea unui versant (830 hectare), amenajarea a cinci parcări supraterane și subterane, construirea unei noi centrale de termoficare (gaze naturale), extinderea liniilor de tramvai spre două comune limitrofe, realizarea unui centru regional de inteligență artificială și restaurarea unor obiective de patrimoniu cultural.

În același timp, CJ începe investițiile în amenajarea de parcuri industriale și vrea construirea a trei noi spitale pentru care, deocamdată, alocă fonduri pentru studii de fezabilitate: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, Spitalul de Boli Respiratorii și Centrul de Tratare a Infertilității.

Primăria Iași – buget 1,6 miliarde lei cu investiții de peste 600 milioane lei

Bugetul general al municipiului reședință de județ ajunge la aproape 1,6 miliarde lei, similar cu cel de anul trecut. Din acestă sumă, circa 610 milioane lei reprezintă bugetul de dezvoltare, iar pentru proiectele europene în derulare sunt estimate costuri de aproximativ 440 milioane lei.

Principalele proiecte europene aflate în derulare sunt:

  • îmbunătățirea transportului public local: peste 280 milioane lei pentru modernizarea de căi de rulare, achiziția a 32 de tramvaie și 44 autobuze electrice, implementarea unui sistem de e-ticketing și înființarea unor sisteme alternative de transport
  • reabilitarea unor obiective culturale și de agrement: circa 45 milioane lei pentru Ansamblul Mănăstirii Frumoasa, Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală, Centru de Artă Contemporană și reabilitarea unor spații verzi (parcuri în locul unor terenuri degradate, revitalizarea unei zone de agrement de la marginea Iașului – C.A. Rosetti)
  • reabilitarea sistemului de termoficare: circa 45 milioane lei pentru refacerea de rețele termice și crearea unei noi capacități noi de producere a energiei termice cu ajutorul unor surse regenerabile

Din surse proprii, Primăria Iași și-a prognozat investiții în valoare de peste 100 milioane lei. Din această sursă de finanțare, principalele lucrări fac referire la modernizarea de străzi, reabilitarea unui parc central (în fața Teatrului Național), continuarea programului de construire de locuințe sociale (în Iași este în construcție un ansamblu cu 16 blocuri – 288 apartamente – finanțat de Primărie), extinderea de rețele electrice în cartiere rezidențiale noi și proiecte care vizează digitalizarea serviciilor publice.

Una dintre principalele surse de finanțare ale bugetului stabilit de Primăria este impozitul pe venit încasat la bugetul de stat.

Sursa foto: Primăria Municipiului Iași

„În situația în care, în anul 2021, impozitul pe venit la bugetul de stat, la nivelul Municipiului Iași, depășește valoarea estimată de 657.388 mii lei se va aloca Municipiului Iași o cotă de 63% din suma încasată suplimentar sub formă de cote defalcate din impozitul pe venit și aceasta se cuprinde în bugetul local după încasare prin rectificare bugetară locală”, se arată într-un raport realizat de Primăria Iași cu privire la proiectul de buget.

În ceea ce privește subvențiile de la bugetul de stat, Municipiul Iași estimează încasări de 72 milioane lei, dintre care 57 milioane lei reprezintă cota de cofinanțare la proiecte europene, iar peste 14 milioane lei sunt fonduri destinate unui proiect de extindere a rețelelor termice.

Bugetul local al Primăriei – fără a include bugetul centralizat al instituțiilor finanțate integral sau parțial de către administrația locală – are o valoare de 1,2 miliarde lei. Din această sumă, 638 milioane lei reprezintă costurile aferente secțiunii de funcționare, iar cea de dezvoltare ajunge la 575 milioane lei. În structura ambelor secțiuni, cheltuielile cele mai mari sunt generate de următoarele capitole bugetare: Transporturi (454 milioane lei), Educație (134 milioane lei), Cultură (125 milioane lei), Asigurări și asistență socială (102 milioane lei), Combustibili și energie (93 milioane lei), Locuințe și dezvoltare publică (75 milioane lei) și Sănătate (57 milioane lei). Restul capitolelor bugetare au fiecare alocări sub pragul de 50 milioane lei.

 

CJ Iași – buget de 1,5 miliarde lei cu investiții de 450 milioane lei

Pentru acest an, administrația județeană a Iașului a estimat venituri 1,2 miliarde lei, cu un nivel de cheltuieli de 1,47 miliarde lei, diferența fiind acoperită din excedentul bugetar al anilor trecuți. Bugetul de dezvoltare al CJ este prognozat la 450 milioane lei, iar 55% din această sumă este asigurată din excedent, în timp ce finanțările europene sunt cifrate la circa 130 milioane lei.

În structura bugetului general, cea mai mare pondere este a cheltuielilor institutițiilor publice finanțate integral sau parțial din veniturile CJ, respectiv de 946 milioane lei, în timp ce bugetul local al județului ajunge la o valoare de 804 milioane lei. Precizăm că o sumă de peste 273 milioane lei se scade întrucât sunt fonduri care se regăsesc în ambele bugete.

Cele mai multe cheltuieli ale CJ sunt în sistemul sanitar, în condițiile în care sub autoritatea instituției funcționează șase spitale mari ale Iașului care cumulează cheltuieli totale în 2021 de peste 720 milioane lei. Împreună cu celelalte unități sanitare, întregul buget pe sănătate ajunge la peste 770 milioane lei, respectiv 53% din cheltuielile estimate de CJ.

Din acest punct de vedere, cel mai mare buget este al Spitalului de Copii „Sf. Maria” – 183 milioane lei. Reabilitarea acestei unități spitalicești, un proiect european în derulare, este și una dintre cele mai mari investiții ale CJ: pe anul în curs sunt prevăzute 48 milioane lei. Un alt spital important al Iașului – Neurochirugia – va beneficia de investiții de circa 30 milioane lei. Bugetul de dezvoltare în sistemul sanitar trece pragul de 120 milioane lei.

În schimb, ponderea cea mai mare în bugetul de investiții o are, la fel ca în cazul Primăriei, sectorul transporturilor, respectiv refacerea de drumuri județene: peste 250 milioane lei. Din acest buget, 120 milioane sunt doar pentru un singur proiect: reabilitarea axei rutiere Iași – Suceava (fonduri europene).

„În anul 2021, un obiectiv primordial pentru Consiliul Județean Iași îl constituie construirea de parcuri industriale, în programul de investiții regăsindu-se, astfel, suma de 8 milioane lei pentru obiectivul de investiții Iași Industrial Parc, comuna Lețcani și 190 mii lei pentru obiectivul de investiții Parc Industrial Holboca – servicii proiectare faza PUZ (Plan Urbanistic Zonal, n.r.). Vă reamintim că anul acesta, administrația Consiliului Județean Iași a obținut 8 milioane lei fonduri guvernamentale pentru Miroslava Industrial Park. În momentul de față, sunt analizate alte 20 de amplasamente pentru dezvoltarea de noi parcuri industriale în județ”, se arată într-un comunicat al CJ, trimis presei cu ocazia lansării bugetului în consultare publică.

Plenul Consiliului Județean Iași va dezbate proiectul de buget în ziua de 21 aprilie, iar Consiliul Local (CL) o zi mai târziu. La CJ nu vor fi probleme în adoptarea documentului, în condițiile în care, din punct de vedere politic, PNL și PMP asigură majoritatea necesară. La CL pot interveni unele complicații, în contextul unor neînțelegeri între PNL și USRPLUS și pe fondul faptului că liberalii și PMP nu dețin majoritatea necesară. Totuși, după aproape șase luni în care liderii PNL și USRPLUS Iași s-au contrat public în declarații dure, în ultima săptămână, reprezentanții celor două partide s-au pus la aceeași masă și au dezbătut inclusiv proiectele propuse spre finanțare în buget.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: