Germania este de acord cu suspendarea regulilor bugetare până la finalul anului 2023

Germania, steag Sursa foto: Pixabay

Germania este de acord cu o propunere care ar viza suspendarea, pentru încă un an, până la finele lui 2023, a regulilor bugetare ale Uniunii Europene care limitează deficitul public şi datoria guvernamentală, au declarat pentru Bloomberg mai mulţi oficiali din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.

Comisia Europeană a propus luni menţinerea aşa-numitei „clauze derogatorii”, care permite depăşirea temporară a limitelor prevăzute în Pactul de stabilitate şi creşterea până la finele anului următor, din cauza contextului economic incert creat de războiul din Ucraina.

Guvernul german nu va sta în calea adoptării propunerii Comisiei şi nici nu va critica decizia, au declarat oficialii germani care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pactul de stabilitate şi creştere limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB. Aceste reguli de disciplină bugetară impuse statelor membre UE nu se mai aplică din luna martie 2020 şi vor rămâne suspendate şi în 2022, pentru a permite depăşirea crizei economice provocată de coronavirus.

Comisia Europeană va avea cuvântul final cu privire la prelungirea “clauzei derogatorii”.

Decizia Berlinului de a susţine propunerea Comisiei reprezintă o schimbare radicală de poziţie pentru o ţară care înainte de pandemie era una din cele mai austere când venea vorba de politica fiscală. În perioada crizei datoriilor din zona euro, fostul ministru de Finanţe al Germaniei Wolfgang Schaeuble a fost criticat vehement în ţări precum Grecia, pentru insistenţa cu care a cerut măsuri de austeritate în schimbul ajutorului financiar.

În schimb, oficialii citaţi de Bloomberg susţin că cele trei partide care formează coaliţia guvernamentală, condusă de cancelarul Olaf Scholz, au căzut de acord ca Germania să nu profite de prelungirea perioadei de suspendare a regulilor bugetare UE. Mai mult, guvernul german va reveni la aşa-numita „frână a datoriilor” prevăzută în constituţie, care limitează noile împrumuturi la un anumit procent din PIB.

În aceste condiţii, va fi dificil ca bugetul federal al Germaniei să respecte regulile fiscale naţionale în 2023, subliniază oficialii. Însă, acest efort de consolidare fiscală nu va pune în pericol promisiunea Berlinului că va majora semnificativ cheltuielile cu apărarea şi protejarea mediului prin noile vehicule extrabugetare care includ un fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei şi un fond de 60 de miliarde de euro pentru a accelara tranziţia verde.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: