Printre măsurile anunțate luni de liderii coaliției de guvernare se numără și înghețarea angajărilor în sistemul bugetar – acțiune care, în opinia Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe „este departe de a aduce rezultatele dorite”, potrivit unui comunicat de presă.
Drept argumente, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe enunță:
- „În sistemul Ministerului Finanțelor, care cuprinde Ministerul Finanțelor – aparat central, ANAF – apărat central și unități subordinate, nu s-au mai făcut angajări din anul 2016;
- De la aproximativ 28.000 de angajați, numărul s-a diminuat de la an la an, ajungând la 22.000;
- 10% din angajați au vârste până în 30 de ani, 10% între 30 și 40 ani, 40% între 40 și 55 de ani și 40% peste 55 de ani – rezultă o îmbătrânire accelerată a sistemului;
- În fiecare an se vacantează în medie 800 de posturi, atât prin pensionări, cât și prin plecări din sistem și, din păcate, tot mai multe decese, datorate mediului stresant în care se desfășoară activitatea.”
„Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus și în niciun caz o îmbunătățire a colectării veniturilor la bugetul statului!” declară președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe, Vasile Marica.
În schimbul stopării angajărilor din sistemul bugetar, președintele federației consideră că sistemul fiscal are nevoie urgentă de personal tânăr, altfel planul Guvernului de a scădea cheltuielile „ar echivala cu un colaps” deoarece în prezent sistemul funcționează la cota de avarie, cu personal insuficient, programe informatice greoaie, fără baze de date interconectate, se mai arată în comunicat.
„Prin urmare, solicităm Guvernului ca, la elaborarea actului normativ care va reglementa măsurile anunțate, să țină cont de particularitățile sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor și să nu ia decizii care pot avea efectul invers celor preconizate” a adăugat Vasile Marica.
Context:
În ședința din seara zilei de luni, 23 mai, coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a decis să introducă o serie de măsuri „pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public.
Această măsură face parte din noul pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, lansat de Coaliția de guvernare.
- Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
- Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
- Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
- Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției, potrivit sursei citate.