Europa ia în considerare un plan de urgență în cazul în care importurile de gaze rusești vor fi întrerupte

gaze Sursa foto: Pixabay

Europa elaborează planuri de urgență în cazul unei opriri complete a importurilor de gaze rusești, a declarat comisarul UE pentru energie, avertizând că orice țară riscă să fie blocată de Moscova, scrie Financial Times.

Kadri Simson, comisar european pentru Energie, a spus că UE se străduiește să stocheze cât mai mult gaz posibil și ar putea înlocui majoritatea livrărilor Rusiei în acest an, dar acest lucru nu ar fi suficient dacă ar exista vreo „întrerupere completă” a aprovizionării.

Planurile întocmite de Comisia Europeană ar include măsuri de raționalizare a aprovizionării cu gaze către industrie, potrivit unor surse Financial Times.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Furnizorul de gaz de stat rus Gazprom a tăiat deja livrările de gaz către Polonia, Bulgaria și Finlanda pentru că au refuzat să respecte un decret al Kremlinului de a-și plăti facturile în ruble în loc de euro sau dolari.

„Ne confruntăm cu o situație în care orice stat membru ar putea fi următorul (n.r. – care va fi tăiat de la aprovizionarea cu gaze)”, a spus Simson într-un interviu. „Până acum am reușit să ne ocupăm de preocupările legate de securitatea aprovizionării din aceste trei state membre, în principal cu ajutorul solidarității vecinilor.”

„În acest an, dacă va exista o întrerupere totală, pregătim planuri de urgență”, a spus ea.

Industria reprezintă 27% din consumul de gaz din UE, cu cei mai mari consumatori de produse chimice, ceramică, alimente și sticlă. Comisia a declarat că va proteja lanțurile cheie de aprovizionare pentru produse alimentare, de securitate și de sănătate și siguranță.

Simson a insistat că ar fi „realizabil” să înlocuiască două treimi din gazul rusesc în acest an, așa cum comisia a promis anterior că va face, exprimându-și optimismul cu privire la eforturile de a asigura aprovizionare alternative.

UE a primit livrări record de gaz natural lichefiat anul acesta, permițându-i să înceapă să umple rezervoarele subterane . Acestea erau pline cu 44% la 25 mai, comparativ cu 36% anul trecut.

Simson a spus că țările UE își măresc rapid capacitatea de a gestiona GNL, care ajunge cu un tanc și apoi este transformat înapoi în gaz și trimis prin conducte.

Companiile de energie din mai mulți mari consumatori de gaze, precum Italia și Germania, au declarat că vor respecta decretul rus, care a fost modificat astfel încât banca centrală sancționată a Rusiei să nu fie direct implicată în transformarea plăților efectuate în euro sau dolari în ruble.

Comisia a anunțat săptămâna trecută un plan de 210 de miliarde de euro pentru a îndepărta Europa de energia rusă până în 2027, inclusiv obiective de reducere a consumului de energie și investiții în surse regenerabile.

Eliminarea gazului rusesc este o sarcină masivă pentru UE, care înainte de războiul cu Ucraina a primit 40% din aprovizionarea cu gaze din Rusia. Aceasta a scăzut acum la aproximativ 26%, potrivit CE.

Simson a spus că Europa urmărește să o reducă la 13% până la sfârșitul anului. Până atunci, statele membre vor fi deschis sau extins terminale GNL fixe sau plutitoare pentru a gestiona 19 miliarde de metri cubi anual. Rusia a furnizat anul trecut 155 de miliarde de metri cubi de gaz.

Comisarul estonian a spus că Bruxelles se așteaptă la mai multe gaze din SUA și Norvegia și vorbește cu noi furnizori. „Colaborăm cu Egiptul și Israelul și sperăm că înainte de vară vom avea acorduri bilaterale cu ei. Planificăm să ne reînnoim dialogul energetic cu Algeria”, spune CE.

Ungaria blochează o propunere de embargo asupra petrolului rusesc, care anul trecut a reprezentat 25% din consumul UE. Dar Simson a spus că există semne de ceea ce a echivalat cu un boicot al sectorului privat, care a tăiat încărcăturile din Rusia. Ea a acceptat că țările central-europene fără ieșire la mare, cum ar fi Ungaria, care se bazează pe țițeiul rusesc, se confruntă cu „provocări mai mari” și a insistat că UE trebuie să-și mențină unitatea în ceea ce privește sancțiunile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: