Bruxelles-ul este dispus să propună tarife pentru importurile de petrol rusești ca opțiune de rezervă în cazul în care orice stat membru al UE refuză să pună în aplicare embargoul recent anunțat asupra țițeiului, scrie Financial Times.
Liderii au convenit, la un summit de luni seară, să interzică importurile rusești, acordând în același timp o scutire temporară pentru petrolul rus livrat prin conductă, pentru a împiedica Ungaria să blocheze embargoul.
Renunțarea la interdicție, de care beneficiază Ungaria și alte state membre fără ieșire la mare, nu a venit cu limite de timp convenite, ridicând semne de întrebare dacă Budapesta, în special, ar putea continua să folosească țițeiul rusesc atâta timp cât își dorește.
Petrolul rusesc transportat prin conducta Druzhba, care deservește Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, este cu aproximativ 20% mai ieftin decât alternativele pe care alte state membre sunt forțate să le folosească.
Un înalt oficial al Comisiei Europene a declarat că, dacă premierul ungar Viktor Orbán nu s-a angajat în cele din urmă la o dată limită, Bruxelles-ul ar putea încerca să propună tarife la petrol.
Impunerea de tarife la petrolul rusesc ar necesita un vot cu majoritate calificată în rândul celor 27 de state membre, mai degrabă decât unanimitatea necesară pentru sancțiunile normale, așa că Orbán nu s-ar putea opune mișcării. Dar unele state membre consideră că este o ultimă soluție dacă discuțiile cu Ungaria asupra unei date de încheiere nu ajung la un numitor comun și ar putea stârni o dezbatere acerbă la nivelul liderilor UE.