Economiștii avertizează că recesiunea în SUA și Europa este „din ce în ce mai probabilă”

recesiune Sursă foto: Pixabay

Riscurile ca SUA și Europa să intre în recesiune au crescut brusc, au avertizat economiștii înainte de summitul G7 care începe în acest weekend în Bavaria, scrie Financial Times.

Economiștii au declarat pentru Financial Times că au devenit din ce în ce mai pesimiști în urma deciziei Rezervei Federale de a crește puternic dobânzile pentru a contracara inflația în creștere, precum și din cauza îngrijorărilor tot mai mari legate de aprovizionarea cu gaze naturale a Europei în perspectiva iernii.

Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank, a declarat că balanța a „înclinat” acum în favoarea unei contracții economice anul viitor în SUA și Europa. „Ceea ce înainte era un risc în creștere s-a transformat acum în scenariul de bază”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Goldman Sachs a dublat riscul ca SUA să intre în recesiune în acest an, de la 15% la 30%, cu o probabilitate de 48% de recesiune pe un orizont de doi ani, în urma primei creșteri de 75 de puncte de bază a Fed din 1994 încoace.

„Riscurile de recesiune din SUA sunt inconfortabil de ridicate și în creștere. Le-aș plasa la 40% în următoarele 12 luni și mai mult sau mai puțin egale în următoarele 24 de luni”, a declarat Mark Zandi, economist-șef al Moody’s Analytics. El a adăugat că Europa este și mai vulnerabilă.

„Pentru a evita recesiunea, economia globală are nevoie de puțin noroc și de o atenuare rapidă a consecințelor economice ale pandemiei de coronavirus și ale agresiunii rusești, precum și de o politică abilă din partea Fed și a altor bănci centrale”, a spus Zandi.

Liderii G7 vor discuta despre starea economiei mondiale în cadrul întâlnirii de lucru de duminică, iar inflația va domina dezbaterile. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, va participa de la distanță, prin legătură video, la discuțiile de luni, care se vor concentra pe criza provocată de războiul din Rusia.

Perspectivele economice mondiale s-au întunecat de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, care a dus la creșterea în spirală a prețurilor la energie și alimente. În cursul lunii iunie, băncile centrale, de la Washington la Zurich, au majorat ratele cu o marjă mai mare decât se așteptau piețele, semnalând că vor face tot ce este necesar pentru a ține în frâu inflația în creștere, chiar dacă acest lucru înseamnă declanșarea unei recesiuni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: