Ministrul Energiei, dispus să accepte ordinul ANRE de prelungire până la 30 iunie a perioadei de schimbare a contractelor de energie electrică dacă furnizorii „ies public cu comunicate” că acordă discount tuturor clienților

energie-electrica

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți că este „ușor nemulțumit” de noul ordin al ANRE, prin care a prelungit perioada de schimbare a contractelor pentru energie electrică până pe 30 iunie și care prevede că furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, dar că „lucrurile sunt normale” dacă furnizorii vor anunța public prin „comunicate că vor acorda acest discount tuturor”.

„Vineri, ANRE a pus în dezbatere modifcarea Ordinului, după ce a avut discuții și cu Consiliul Concurenții, și cu noi, și cu furnizorii, și a modificat acest Ordin: a prelungit perioada de schimbare a contractelor de la 30 la 180 de zile, șase luni, până pe 30 iunie, și a mai adăugat un lucru: se trece toată lumea în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu. Eu sunt ușor nemulțumit, că mi-aș fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Ministrul a adăugat că a discutat cu ANRE, care i-ar fi spus că „a discutat cu toți cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor”

„Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale”, a precizat ministrul Energiei.

Potrivit ministrului, procesul de alegere a unui furnizor, la capătul acestor șase luni, nu ar trebui să fie unul complicat.

„Omul nu se mai înghesuie la ghișeele furnizorilor, îi vine acasă factura pe ianuarie la prețul cel mai mic – deci preț de serviciu universal, discount, preț final de plată, care e egal cu prețul concurențial – în fiecare lună va fi informat despre cea mai bună ofertă a furnizorului, le poate vedea și pe celelalte din piață pe comparatorul ANRE, și șase luni poate studia și opta. Primește acasă și o foaie în care, dacă optează, bifează direct și-și alege și trimite înapoi la furnizor și a încheiat procedura sau așteaptă o lună, două, trei, să vadă ce se mai întâmplă în piață”, a scris ministrul.

Virgil Popescu precizează că, dacă în șase luni de zile persoana respectivă nu alege un furnizor, „atunci discountul dispare, înseamnă că dorește serviciul universal, care e mai scump, și rămâne în piața serviciului”.

Pe 5 ianuarie, ministrul energiei a criticat ordinul ANRE care propunea prelungirea până la 31 martie a perioadei în care consumatorii casnici pot opta pentru furnizorul de energie electrică pe piața concurențială, afirmând că nu este o soluție și că Guvernul va interveni, după 15 ianuarie, prin modificarea legii energiei, dacă ANRE nu poate să gestioneze procesul de liberalizare a pieței.

Virgil Popescu a spus că trecerea automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o „trecere normală, este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc”.

„Nu pot să am eu monopol de șase milioane de clienți pe care îi gestionez cum vreau și, dacă eu mâine spun că trec în regim concurențial, îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump – eu stabilesc că e mai scump cu 26% la anumiți furnizori, cu 15-20% la alții – și îi las pe acești 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei. Oricum e foarte puțin, nu se vor muta”, a afirmat atunci Popescu.

Citește și:

DOCUMENT Scandalul facturilor la energie, ANRE face un nou pas controversat. Răzvan Nicolescu: Favorizează furnizorii actuali și penalizează ofertele cele mai competitive

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *